Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már nem Bill Gates a negyedik leggazdagabb a világon

Horizontal SEATED HEADSHOT
US Microsoft founder, Co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, Bill Gates, poses for a picture on October 9, 2019, in Lyon, central eastern France, during the funding conference of Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria. - The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria on October 9, 2019, opened a drive to raise $14 billion to fight a global epidemics but face an uphill battle in the face of donor fatigue. The fund has asked for $14 billion, an amount it says would help save 16 million lives, avert "234 million infections" and place the world back on track to meet the UN objective of ending the epidemics of HIV/AIDS, tuberculosis and malaria within 10 years. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
Bill és Melinda Gates immár papíron is elvált, ez pedig mindkettőjük vagyoni helyzetére hatással volt. Melinda Gates vagyona 5,6 milliárd dollárra nőtt, miután exférjétől egy újabb részvénypakkot kapott – írja a Forbes az amerikai kiadásra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A volt feleségnek átutalt részvénycsomagok ugyanakkor azt eredményezik, hogy már nem Bill Gates a világ negyedik leggazdagabb embere. Az amerikai Forbes szerint a Microsoft-alapító vagyona aktuálisan 129,6 milliárd dollárral kevesebb, mint Mark Zuckerbergé.

A két milliárdos helyet cserélt, így Gates most az ötödik helyen áll az aktuális adatok szerint.

A Bill Gates vagyonát kezelő Cascade Investment közel 2,4 milliárd dollár értékű részvényt utalt át Melinda Gatesnek a SEC-bejelentések szerint. (A SEC-bejelentés olyan hivatalos dokumentumokat takar, amiket az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez nyújtanak be. Ezek tartalmazzák a cég pénzügyi adatait, vagy fontos információkat mutatnak a közeljövőben történő eseményekről.) Nem ez az első tranzakció: májusban, néhány nappal azután, hogy a pár bejelentette a válást, Gates 3,2 milliárd dollár értékű részvényt utalt át az azóta exévé lett Melinda Gatesnek, írja a Forbes.

Bill Gates már nem a világ negyedik leggazdagabbja Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Melinda Gates összesen 3,3 millió darab Autonation részvényt (értéke 392 millió dollár) kapott, a floridai autókereskedésnek így a 8,8 százalékát birtokolja. A Cascade Investment további 2,8 millió darab Deere & Co (mezőgazdasági gépgyártó cég) részvényt ruházott rá egymilliárd dollár értékben, valamint a kanadai vasúttársaság részvénycsomagjából is jutott neki, ez egymilliárd dollárt ér.

Az nem teljesen világos, hogy végül mekkora a végső összeg, ami Melinda Gatesnek járni fog a vagyonból.

Elképzelhető, hogy további részesedéseket kap magánvállalatokból vagy ingatlanokból, ezek esetében nem szükséges az átruházás nyilvános közzététele. A Cascade Investment nyilvános adatközlése akkor sem feltétel, ha Bill Gates a tőzsdén jegyzett társaság kevesebb mint öt százalékát birtokolja. A házaspár hatalmas vagyonának felosztásáról szóló feltételek egy nem nyilvános válási szerződésben vannak rögzítve, amit még a májusi bejelentés előtt írtak alá a felek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről