Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A tálibok már leállították az Indiával folytatott kereskedelmet

tálib hatalomátvétel utáni afgán gazdaság, Afganisztán
Taliban fighters on a pick-up truck move around a market area, flocked with local Afghan people at the Kote Sangi area of Kabul on August 17, 2021, after Taliban seized control of the capital following the collapse of the Afghan government. (Photo by Hoshang Hashimi / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Indiai Exportszervezetek Szövetsége (FIEO) közölte, hogy a tálibok - akik vasárnap több mint két évtized után ismét átvették az ellenőrzést teljes Afganisztán felett - leállítottak minden Indiához kötődő árumozgást. A részletekről a Mint számolt be.
Vágólapra másolva!

A tálibok beszüntették a pakisztáni tranzitútvonalakon keresztül mozgó indiai rakományok importját, valamint a saját rakományok exportját a FIEO főigazgatójának közlése szerint.

"Figyelemmel kísérjük az afganisztáni fejleményeket. Az onnan származó import Pakisztán tranzitútvonalán keresztül érkezik.

– részletezte Ajay Sahai, aki megerősítette, hogy az oda irányuló exportforgalmat is fel kellett függeszteni a talibán döntése nyomán.

India nemcsak Afganisztán egyik legnagyobb kereskedelmi partnere, hanem jelentős befektetésekkel is rendelkezik az országban.

A mintegy 400 projekt közül néhány jelenleg is folyamatban van - tette hozzá.

Tálib fegyveresek járőröznek egy piacnál terepjárójukkal Kabulban a néhány nappal korábbi hatalomátvételt követően Forrás: AFP/Hoshang Hashimi

"Valójában mi vagyunk Afganisztán egyik legnagyobb üzleti partnere, és az Afganisztánba irányuló exportunk 2021-ben mintegy 835 millió dollárt tesz ki. Továbbá eddig mintegy 510 millió dollár értékben importáltunk árukat.

- mondta a szakember.

Az Afganisztánba irányuló legfőbb indiai exporttermékek a cukor, gyógyszer, ruházati cikkek, tea, kávé, és a fűszerek. Cserébe India nagyrészt szárított gyümölcsöket, rágógumit és hagymát vásárol az afgánoktól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről