Jókora készletek érkeztek az ítéletnapi magbunkerbe

Spitzbergák Nemzetközi Magbunker
Vágólapra másolva!
A világjárvány kezdete óta a legnagyobb szabású betárolási akciót hajtották végre, amikor a napokban öt kontinens hét magbankjából 30.410 tételt szállítottak a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerbe.
Vágólapra másolva!

A világ élelmiszernövényeinek legnagyobb génmegőrző központjában így

már több mint 1,1 millió tételt tárolnak mínusz 18°C-on, azzal a céllal, hogy akár évszázadokon keresztül megőrizhetőek legyenek, és egy esetleges globális katasztrófa esetén legyen honnan újrakezdeni.

A Magyarmezőgazdaság.hu idézi a fruchthandel.de tudósításását, amely kiemeli, hogy Norvégia agrárminisztere, Olaug Bollestad úgy fogalmazott a nagyszabású vetőmag-betárolási esemény kapcsán, hogy

2021 zöldségek és a gyümölcsök nemzetközi éve, így logikus, hogy számos ország génbankja mostanra időzítette az akciót,

és ennek apropóján főként zöldségnövények vetőmagjait küldték a nemzetközi magbankba.

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker Forrás: Svalbard Global Seed Vault/Mari Tefre

Összesen több mint 50-féle zöldségnövény több ezer vetőmagtétele érkezett a világ minden pontjáról.

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunkert a norvég kormány hozta létre abból a célból, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetén. 2008. februárja óta működik, a Nyugati-föld (Spitsbergen) szigeten, 120 méter mélyen, egy homokkőhegy gyomrában kapott helyet. A sziget mentes a tektonikus mozgásoktól, és a permafroszt eleve biztosít bizonyos fokú hűtést, amit hűtőberendezésekkel fokoznak a kívánt szintre. A magokat tároló kamrákat egy méter vastag, megerősített betonfalak, légkamrák és nyomásálló ajtók védik. A lehetséges időjárási változásokat elemezve megállapították, hogy a magbank 200 év múlva még a legpesszimistább forgatókönyv szerint is a tenger szintje fölött lesz. A világon mintegy 1300 további magbank működik, jelentős részük azonban különböző szempontból kockázatos országokban.

A most beérkezettekkel együtt immár 1.111.436 vetőmagtételt tárolnak a világ legnagyobb magbankjában a norvégiai Spitzbergákon.

A következő betárolásra a tervek szerint idén októberben kerül majd sor.