Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mennyire tette gazdaggá Jeff Bezost az Amazon?

politics computers Horizontal AWARD WINNERS (FILES) In this file photo taken on October 22, 2019 Blue Origin founder Jeff Bezos speaks after receiving the 2019 International Astronautical Federation (IAF) Excellence in Industry Award during the the 70th I
Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
Távozik az Amazon éléről Jeff Bezos, a világ legnagybb online kereskedelmi, egyben fontos technológiai vállalatának alapítója. A lépésről hosszú ideje lehetett már tudni, de érdemes megnézni, pontosan mennyire is tette gazdasággá Bezost az e-kereskedelmi óriás.
Vágólapra másolva!

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere hétfőn távozik az Amazon vezérigazgatói székéből. Bezos már korábban bejelentette az erre vonatkozó szándékát, vagyis a lépés nem meglepő. Most azonban egy elemzés megvizsgálta, pontosan mennyire is tette gazdaggá Bezost a cége.

Jelenleg Bezos nettó összvagyona közel 202 milliárd dollár,

és először 1998-ban került fel a Forbes magazin leggazdagabb amerikaiakat tömörítő listájára. Mindez pedig azt jelenti, hogy a köztes időszakban Bezos vagyona összesen 196 milliárd dollárral nőtt.

A Business Insider azt is megnézte, hogy ha Bezos most 57 évesen lényegében nyugdíjba vonult, akkor vagyona mennyivel haladja meg az amerikai átlagnyugdíjasok vagyonát. Mivel az USA-ban a dolgozók átlagosan 65 évesen mennek nyugdíjba, a medián vagyonuk pedig 266.400 dollár, így az jön ki, hogy Bezos „nyugdíjas" vagyona 739.489-szerese az amerikai medián nyugdíjas vagyonnak.

Jeff Bezost a világ leggazdagabb emberévé tette az Amazon Forrás: Picture-Alliance/AFP/Regina Wagner/Geisler-Fotopress

Ráadásul az elmúlt években Bezos vagyona egészen elképesztően emelkedett. Csak 2019 óta ugyanis 73 százalékos volt a vagyongyarapodása. Ez még úgy is lenyűgöző, hogy közben a vagyonának negyedét oda kellett adnia a volt feleségének, MacKenzie Scottnak a válásuk során.

Bezos egyébként továbbra is az Amazon ügyvezető elnöke marad, miközben a vezérigazgatói tisztséget átadja Andy Jessy-nek, aki eddig az Amazon Web Services vezetője volt.

Jeff Bezos vagyonának nagyjából 90 százaléka az Amazonhoz kötődik, a fennmaradó rész pedig olyan cégekhez kapcsolódik, mint a Blue Origin vagy a Washington Post.

Végül érdemes megemlíteni, hogy Bezos abban is eltér az átlag amerikaiaktól, hogy látványosan kevés adót fizet. 2007-ben például Bezos már milliárdos volt, de egyáltalán nem fizetett szövetségi adót. Majd 2011-ben, 18 milliárd dolláros vagyonnal a zsebében, szintén nem fizetett szövetségi adót, viszont még kapott is 4000 dollárnyi adókedvezményt a gyerekei után.

Várhatóan tehát Bezos továbbra is felügyeli majd az Amazon működését, és nem valószínű, hogy a vagyona érdemben csökkenni fog. Mindazonáltal a tervek szerint nagyobb figyelmet szentel majd az űriparnak, elsősorban a Blue Origin űrhajózási és űrkutatási vállalatán keresztül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről