Csúcsokat dönt a felvásárlási láz világszerte

online, kártya, fizetés, mastercard
Vágólapra másolva!
Rekordértéket ért el a vállalati felvásárlások és összeolvadások (M&A) globális piaca 2021 első felében – mutat rá az EY nemzetközi elemzése. Idén Észak-Amerikában és Európában is különösen aktívak a befektetők, akik számára a technológiai szektor továbbra is vonzó célpont.
Vágólapra másolva!

Világszerte közel megháromszorozódott a vállalati M&A-ügyletek értéke az év első hat hónapjában, ami összesen több mint 2 600 milliárd dollárra (788 ezer milliárd forint) nőt a 2020 hasonló időszakában elért 926 milliárd dollárhoz (280 ezer milliárd forint) képest.

Az európai tranzakciós piac 412 milliárd dolláros (125 ezer milliárd forint) új rekorddal szinte megduplázta a tavalyi 245 milliárd dolláros (74 ezer milliárd forint) eredményét.

Hollandia és Írország az országhatárokon kívüli felvásárlásokban jeleskedtek az egyenként több mint 50 milliárd dolláros (15 ezer milliárd forint) piacukkal, míg az Egyesült Királyság a szigetországba érkező 87 milliárd dollárnyi (26 ezer milliárd forint) külföldi tranzakciókkal ért el több mint 50 százalékos növekedést.

A járvány a digitalizáció fontosságára is felhívta a figyelmet, ami miatt sok cég döntött technológiai vállalatok felvásárlása mellett Forrás: Getty Images/iStockphoto/Ipopba

A hazai tranzakciós piac fellendülését két fontos trend hajtotta az elmúlt időszakban dr. Vaszari Péter, az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadással foglalkozó üzletágának vezetője szerint. A COVID-19 gazdasági hatásainak enyhítése céljából adott mentőcsomagok és megnövelt likviditás hatására sok úgynevezett „olcsó pénz" volt a piacon, ráadásul a járvány a digitalizáció fontosságára is felhívta a figyelmet, ami miatt sok cég döntött technológiai vállalatok felvásárlása mellett.

-emelte ki dr. Vaszari Péter.

A technológia (783 milliárd dollár, azaz 237 ezer milliárd forint) továbbra is a legvonzóbb terület a befektetők számára, azonban a média és a szórakoztatóiparban is számos nagy üzletet kötöttek,

aminek köszönhetően megtízszereződött a szektorban megvalósult ügyletek értéke 157 milliárd dollárra (47 ezer milliárd forint). A társaságok a fenntarthatósági célok elérése érdekében indítottak el számos felvásárlást, aminek következtében a megújulók piacán ugyancsak szinte megháromszorozódott a tranzakciók értéke, így az első félévben elérte a 96,5 milliárd dollárt (29 ezer milliárd forint), áll az EY közleményében.