Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tavaly több mint ötmillió új dollármilliomos lett a világon

Raining money, artwork ARTWORK BLUE BACKGROUND CONCEPT IDEA CONCEPTUAL ILLUSTRATION SKY CLOUD UMBRELLA RAIN MONEY DOLLAR BANKNOTE WEALTH FINANCE RICH HORIZONTAL Raining money, computer artwork.
Raining money, computer artwork.
Vágólapra másolva!
A BBC számolt be arról a meglepő kutatási eredményről, hogy a koronavírus-járvány és így a hónapokig tartó lezárások ellenére tavaly több mint ötmillió ember lépett be a dollármilliomosok táborába.
Vágólapra másolva!

Miközben a hírek a munkanélküliség megugrásáról, a munkahelyeken a létszámstopról, és a vállalkozások leállásáról, egyes szektorokban bezárásáról szóltak,

a dollármilliomosok száma 2020-ban 5,2 millióval, 56,1 millióra nőtt világszerte

- derült ki a Credit Suisse kutatásából.

Tavaly a felnőttek több mint 1 százaléka világszerte először lett milliomos. Vagyonuk növelésében a fellendülő tőzsdék és a szárnyaló ingatlanárak segítettek. A kutatók szerint a vagyonteremtés "teljesen elszakadni látszott" a világjárvány gazdasági bajaitól.

Anthony Shorrocks közgazdász, a Global Wealth Report szerzője szerint a világjárvány "rövid távon akut hatást gyakorolt a globális piacokra", de hozzátette, hogy ez "2020 júniusának végére nagyrészt megfordult".

A felnőttek közötti vagyoni különbségek azonban 2020-ban tovább nőttek,

és Shorrocks szerint, ha az eszközár-emelkedéseket, például a lakásárak emelkedését kivesszük az elemzésből, "akkor a háztartások globális vagyona akár csökkenhetett is volna".

Illusztráció Forrás: Origo

A jelentés kimutatta, hogy

a teljes globális vagyon a tavalyi évben 7,4 százalékkal nőtt.

A XXI. század 21 éve során a 10.000 és 100.000 dollár közötti vagyonnal rendelkezők száma több mint háromszorosára nőtt, a 2000. évi 507 millióról 2020 közepére 1,7 milliárdra.

A kutatók szerint a növekedés a feltörekvő gazdaságok, különösen Kína növekvő jólétét és a fejlődő világ középosztályának bővülését tükrözi.

Nannette Hechler-Fayd'herbe, a Credit Suisse befektetési igazgatója elmondta: "Tagadhatatlan, hogy a kormányok és a központi bankok intézkedései, amelyek a járvány által leginkább érintett egyének és vállalkozások támogatására irányuló masszív jövedelem átutalási programok megszervezésére irányultak, sikeresen elhárítottak egy teljes körű globális válságot".

Hozzátette: "A legnagyobb hatást azonban valószínűleg a központi bankok kamatlábainak csökkentése gyakorolta. Ez az egyik fő oka annak, hogy a részvényárak és a lakásárak virágoztak."

Hangsúlyozta azonban, hogy ezeknek a beavatkozásoknak "nagy ára volt".

"A GDP-hez viszonyított államadósság sok országban 20 százalékponttal vagy annál is többel nőtt. Az állami szektor nagyvonalú kifizetései a háztartásoknak azt eredményezték, hogy a háztartások rendelkezésre álló jövedelme viszonylag stabil maradt, sőt, néhány országban még nőtt is" - tette hozzá az elemző.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről