György László: A vállalkozások igényeit szem előtt tartva valósul meg az újraindulás

GYÖRGY László
Budapest, 2020. szeptember 10. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart az Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai program 2020. évi eredményeiről a minisztériumban 2020 szeptember 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A mikro-, kis- és közepes vállalkozások járvány utáni újraindulásához 587 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre, amihez még hozzájön 2000 milliárd forintnyi államilag támogatott kedvezményes hitel és tőkekonstrukció - mondta György László, az Innovációs és Technológiai (ITM) minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

György László előadásában arról beszélt, hogy a mostani válságot követő programokkal több vállalkozást tudnak elérni, mint az elmúlt 30 év fejlesztési programjaival.

- mondta.

Az államtitkár kiemelte: a támogatási programok megalkotása előtt megkérdezték a hazai mikro- és kisvállalkozásokat igényeikről. Ezek mentén három fő szempont körvonalazódott a szektor szereplőinél a programokkal kapcsolatban:

  1. gyorsaság
  2. likviditás
  3. ütemezettség

György László kifejtette: úgy hozták létre a támogatási programokat, hogy ezeknek a szempontoknak eleget tudjanak tenni. Elmondta, hogy lényegesen csökkent a pályázatok elbírálásának átfutási ideje, 45-60 napra. A likviditás biztosításában pedig nagy szerep jut annak, hogy a támogatás intenzitása akár 100 százalékos is lehet, ahol pedig önerő szükséges, úgy a Széchenyi Kártyára épülő konstrukcióval az is megoldhatóvá válik. A harmadik szempont kapcsán elmondta: a vállalkozásoknak nagyon fontos, hogy előre tudjanak tervezni, ezt szintén hangsúlyosan érvényesítették a támogatási programban.

Kiemelte:

587 milliárd forint áll a vállalkozások számára rendelkezésre az újraindításhoz, és még a héten megnyílik az első pályázati kör 100 milliárd forint értékben.

Beszélt arról is, hogy a VALI nevű portál segítségével mintegy 500 ezer társas vállalkozást tudnak személyre szabottan támogatni. Az államtitkár bemutatta, hogy a portál használata igen egyszerű, gyors regisztrációt követően elérhető a vállalkozások számára.

A minisztérium szolgáltatásokkal is segíti a vállalkozásokat abban, hogy a forrásokat a leghatékonyabban költhessék el, azokból minél többet a jövő technológiáira fordítsanak.

- mondta.

György László beszélt arról is: öt éven belül menthetetlenül lemarad az a vállalkozás, amely nem fektet digitalizációba és a jövő technológiáiba. Ugyanakkor hangsúlyozta: a vállalkozások arra kíváncsiak, hogyan működik ez a gyakorlatban, az ebbe való betekintésben pedig partnerek tudnak tenni.

- emelte ki előadása végén az államtitkár, jelezve, hogy a kormány minden olyan vállalkozást segít, amely Magyarországot otthonának tekinti.