Igazi mesevilág a Föld egyik leggazdagabb régiója

Beach Umbrella Boat Day Europe Lake Landscape Maritime Transport Outdoors Restaurant Sailing Boat Switzerland Transport Trip Horizontal
Switzerland, Canton Schwyz, Brunnen, landcsape (Photo by Hermes Images / AGF / Photononstop via AFP)
Vágólapra másolva!
Létezik a Földnek egy olyan szeglete, ahol minden nyolcadik lakos milliomos. Ez a mesevilág két svájci tartományt, Schwyz és Zug kantont foglal magában.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg idézi a svájci SonntagsBlick cikkét, amely a hivatalos svájci adó- és jövedelmi statisztikákra alapozza ezt a megállapítást.

Ebben a két kantonban alacsonyabb a személyi jövedelemadó mértéke, mint az olyan nagyobb és sűrűbben lakott tartományokban, mint Zürich és Genf (az azonos nevű városok a kantonok fővárosai).

Christoph Schaltegger, a Luzerni Egyetem politikai gazdaságtan professzora úgy véli, hogy a kantonok közötti adóverseny kedvező dolog.

Egy hamisítatlan alpesi tó látképe Schwyz kantonban Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Hermes Images

Szerinte ez lehetővé teszi a távoli és strukturálisan gyenge régiók számára, hogy megerősítsék magukat a vonzó városi területekkel szemben.

A teljes svájci lakosságot tekintve egyébként egy 2017-es felmérés szerint 1000 adófizetőre 62 milliomos jutott, ami hatalmas növekedést jelent az 1969-ben regisztrált 11 főhöz képest.

A Zug kantonban található Baar lakosai 7,5 százalékos személyi jövedelemadót fizetnek, míg Genf városában több mint a kétszerese, 16 százalékos az szja-kulcs.