Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hétféle személyiségtípusba sorolható a pénzhez való hozzáállás

megtakarítás, pénz, vagyon
Vágólapra másolva!
Mind gyakrabban hallani a pénzügyi műveltség fontosságáról, arról, mennyire fontos a pénz működésének megértése. Az egyéni élettapasztalatok és a tanult minták miatt, azonban egy kicsit mindenkinek más a hozzáállása a pénzhez. Ken Honda, a pénz és a boldogság pszichológiájának szakértője, a „Happy Money" című kötet szerzője szerint az embereket a pénzzel való kapcsolatuk alapján hét nagyobb csoportba sorolhatjuk.
Vágólapra másolva!

Egy bölcs mondás úgy tartja:

A pénzügyi tudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, és az egészséges pénzügyi szemlélet elsajátítása javíthatja az egyén anyagiakkal való kapcsolatát, valamint segíthet abban, hogy kevesebbet költsön, jobban ossza be a pénzét, okosabban fektessen be, vagy épp tegyen félre a nyugdíjas évekre.

Ken Honda, aki az írás mellett több évtizede sikeres pénzügyi tanácsadóként is dolgozik a tapasztalatai és a különböző pénzügyi-pszichológiai kutatások alapján, hét pénzügyi személyiségtípusba sorolja az embereket, de egyúttal hozzáteszi, hogy gyakran több típus kombinációja is megjelenhet az egyénnél. Az egyes kategóriákra jellemző jelek és buktatók felismerésével a szakértő úgy véli, hogy sokat fejleszthető a pénzügyi tudatosság.

1. A kényszeres megtakarítók

  • Jelek: folyton spórolnak, néha konkrét célt nélkül. Úgy gondolják, hogy a nagy mennyiségű megtakarítás az egyetlen módja annak, hogy biztonságban legyenek.
  • Buktatók: egyes kényszeres megtakarítók annyira félnek a pénz elvesztésétől, hogy az egész életüket úgy élik le, hogy szinte semmit sem költenek. Mindezt gyakran azon az áron, hogy kihagynak olyan hobbikat vagy tevékenységeket, amelyek viszont örömöt és boldog pillanatokat okoznának nekik.

Pénzügyi tanács: próbálják megtalálni az egyensúlyt a pénz megtakarítása és az élet élvezete között. Gondoljanak arra, hol látják magukat a jövőben, és hogyan használhatják fel megtakarításaikat arra, hogy oda eljussanak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

2. A kényszeres pénzköltők

  • Jelek: hajlamosak pénzt költeni olyan dolgokra, amelyekre nincs is feltétlenül szükségük. Szeretik megajándékozni a körülöttük lévőket, néha különösebb ok nélkül is. Szomorúság vagy stressz esetén a vásárlásba és pénzköltésbe menekülnek.
  • Buktatók: még ha nagy összegű adósságaik is vannak, a kényszerköltők gyakran akkor is folytatják a pénzszórást, akár úgy, hogy megpróbálják titkolni a vásárlásaikat a barátok és a család elől. Ha folyamatosan többet költenek, mint amennyit keresnek, akkor a csőd veszélye is fenyegethet.
  • Pénzügyi tanácsok: a szigorú költségvetési terv készítése segít más szempontból látni a dolgokat, és tudatosabban dönteni.

3. A kényszeres pénzteremtők

  • Jelek: úgy gondolják, hogy a sok pénzben rejlik a boldogság titka. Energiájuk nagy részét arra fordítják, hogy minél több pénzt keressenek.
  • Buktatók: a kényszeres pénzteremtők általában jó úton haladnak az anyagi szabadság elérése felé, viszont könnyen túlzásba eshetnek. Ha fontos kapcsolatokat kezdenek elhanyagolni, hogy a vagyonuk gyarapodását helyezzék előtérbe, azzal hosszútávon a saját életminőségüket rontják.
  • Pénzügyi tanács: ismerjék fel, hogy az életben több is van, mint a pénz. Ha pedig jelentős a vagyonuk, akkor próbáljanak segíteni másoknak. Adományozzanak vagy kényeztessék családjukat és önmagukat egy vakációval, ahol minőségi időt tölthetnek a szeretteikkel.

4. A pénz iránt közömbösek

  • Jelek: ritkán gondolkodnak a pénzről. Úgy érzik, hogy a pénz nem befolyásolhatja az élet fontos döntéseit.
  • Buktatók: sokaknak, akik közömbösek a pénz iránt hosszútávon vitás helyzetet okozhat, ha nem vállalnak felelőséget a saját pénzügyeikért és például teljes mértékben a partnerükre vagy a házastársukra bízzák azt.
  • Pénzügyi tanácsok: még akkor is, ha pénzügyileg kényelmesen érzik magukat, tartsák észben hová kerül a pénzük, és milyen havi kiadásaik, esetleg adósságaik vannak. Mindezekkel sok pénzügyi stresszt takaríthatnak meg a jövőben.
Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/fcscafeine/Fcscafeine

5. A spóroló-pénzszórók

  • Jelek: a kényszeres megtakarítók és a kényszeres költők vonásait is hordozzák. Keményen spórolnak, de időnként felindulásból nagy összegű impulzus vásárlásokat folytatnak és költenek olyan dolgokra, amelyekre nincs is szükségük.
  • Buktatók: érzelmileg kimerítő, amikor az inga ennyire kileng, a nagy vásárlásoknak sokszor lelkiismeretfurdalás és csalódás lehet a vége. Az önmarcangolás amellett, hogy a kemény munkával összespórolt pénzt ilyen gyorsan elköltötték nagyon stresszes tud lenni.
  • Pénzügyi tanácsok: a kényszeres költekezőkhöz hasonlóan gondolják át mielőtt költenek. Minden nagy vásárlás előtt képzeljék el, hogyan fogják érezni magukat a következő egy-két hétben és ne hagyják szem elől veszni a pénzügyi céljaikat.

6. A szerencsejátékosok

  • Jelek: a kockázat izgalma és a jutalom ígérete örömöt jelent számukra, amely azonban veszélyes lehet.
  • Buktatók: nem szokatlan, hogy a szerencsejátékosok pusztító veszteségekkel szembesülnek. A dolog aggodalomra ad okot azonban, amikor hitelekre kényszerülnek vagy a családi megtakarításhoz is hozzányúlnak. Rengeteg kapcsolatot és életet mérgezhet meg ez a hozzáállás.
  • Pénzügyi tanácsadás: az önfegyelem nagyon fontos a pénzügyek terén is. A pénzügyi biztonság elengedhetetlenül szükséges, ezért tegyenek rendszeresen félre és legyenek védett megtakarításaik, mielőtt bármilyen nagy pénzügyi döntést hoznának.
Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Hitoshi Yamada/NurPhoto/Hitoshi Yamada

7. Az aggódók

  • Jelek: nem számít, mennyi pénzük van állandóan attól tartanak, hogy bármelyik pillanatban elveszíthetik azt. Nincs önbizalmuk pénzügyi téren és hitük abban, hogy képesek elérni az anyagi szabadságot.
  • Buktatók: nem jó, ha az aggodalom és a szorongás megmérgezi a boldogságot és a jelen apró örömeit.
  • Pénzügyi tanács: tekintsenek a pénzre úgy, mint az energia egy formájára és fókuszáljanak inkább a bőségre, a hiány helyett. Keressék meg miből fakadnak a pénzügyi gondjaik és vizsgálják meg, hogy tényleg reálisak-e az aggodalmak?

Ezek a kategóriák és tanácsok természetesen nem kőbe vésett igazságok, mindenesetre tény, hogy

a pénzügyi tudatosság elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és nyugodt élethez.

Egy mondás a boldogság és a befektetések kapcsolatáról: "Mikor azt számolgatod, mekkora hozamot vársz befektetésre szánt pénzedből, jó előre döntsd el, hogy mit akarsz: jól enni, vagy jól aludni" - vélekedik J. Kenfield Morley író.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről