A globális GDP töredékéből el lehetne kerülni a környezeti összeomlást

Horizontal AFRICA AERIAL VIEW GENERAL VIEW RURAL LANDSCAPE LAKE NATURE AND ENVIRONMENT
This aerial picture taken on July 16, 2016 shows the Lake Chad in the Bol region, around 200km from Chad capital city N'Djamena. (Photo by SIA KAMBOU / AFP)
Vágólapra másolva!
A világnak meg kellene négyszereznie a globális környezeti ökoszisztéma megmentésére és fenntartására szánt összeget a következő évtizedekben, hogy ne következzen be komolyabb katasztrófa – mondják az ENSZ friss jelentésének szerzői. A kutatásból az is kiderül, hogy már a globális GDP 0,1 százalékának felhasználása is hatalmas lépést jelentene.
Vágólapra másolva!

Bár sokszor merül föl, hogy milyen pénzügyi és gazdasági akadályokba ütközik a globális környezetvédelem, az ENSZ friss jelentése szerint világgazdasági méretekben nem is kellene olyan hatalmas összegeket erre a célra fordítani, hogy elkerüljük a katasztrófát.

Egy friss kutatás szerint ha minden évben a globális GDP 0,1 százalékát a környezeti ökoszisztéma megőrzésére és fenntartására költenénk, akkor ezzel 2050-re elő lehetne teremteni azt plusz forrást, amely elegendő lenne a természeti ökoszisztéma összeomlásának elkerüléséhez

– írja a The Guardian.

Itt olyan terülteket érintő beruházásokra kellene gondolni, mint a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, a károsanyag-kibocsátás menedzselése, a védett területek megőrzése, vagy a tiszta víz és a megfelelő élelmiszer biztosítása.

A jelenleginél sokkal nagyobb összeget kellene fordítani a globális környezeti ökoszisztéma megőrzésére Forrás: 123rf

A Világgazdasági Fórum (WEF) és az Economics of Land Degradation Initiative (ELD) közreműködésével készült jelentés szerint globálisan összesen 8100 milliárd dollárt kellene fordítani a biodiverzitás és a természetes élőhelyek megőrzésére – melyek elengedhetetlenek az emberi civilizáció fenntartásához.

Így 2050-re el lehetne érni az évi 536 milliárd dolláros ráfordítást, ami akkor a globális GDP nagyjából 0,13 százalékát tenné ki.

A kérdés pedig gazdasági szempontból is égető fontosságú. Tavaly a Swiss Re biztosítótársaság mutatta ki, hogy a globális GDP több mint fele támaszkodik valamilyen formában a magasan funkcionáló biodiverzitásra, azonban a világ országainak nagyjából ötödét veszélyezteti a természetes ökoszisztéma összeomlásának kockázata. A jelentés szerint a leginkább veszélyeztetett országok között olyanok találhatók, mint Ausztrália, Izrael és Dél-Afrika.

A jelentés rámutat, hogy napjainkban az évi környezetvédelmi beruházások összege nagyjából 133 milliárd dollár, mely összeg jelentős része a kormányoktól érkezik.

A szerzők szerint a jövőben nemcsak a kormányoknak kellene célzott intézkedésekkel növelniük ezt az összeget, de a magánszektornak is sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania a gazdasági átállásra és a finanszírozásra.