Átláthatatlan volt a Színművészeti gazdálkodása

ÁSZ
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
A Színház- és Filmművészeti Egyetem vagyongazdálkodása 2018-2019-ben, valamint 2020-ban a fenntartóváltás időpontjáig nem volt átlátható és elszámoltatható. A Színművészeti előző vezetése nem biztosította a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét. A nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése - állapítja meg az Állami Számvevőszék.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék 2015-2019 között összesen három alkalommal végzett ellenőrzést, illetve utóellenőrzést a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél, amelyek sorozatos és visszatérő gazdálkodási törvénysértésekre, illetve korrupciós veszélyekre világítottak rá.

A mostani ellenőrzést indokolta az is, hogy a Színművészeti is a felsőoktatási modellváltással érintett intézmények közé tartozik.

A vagyonjuttatásról rendelkező jogszabály szerint 2020. augusztus 1-től a Színművészeti fenntartói jogait – amelyeket addig az állam nevében az illetékes miniszter gyakorolt – a törvény felhatalmazása által létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvány vette át, és azokat az alapítvány kuratóriuma gyakorolja.

Az Állami Számvevőszék épülete Forrás: Origo

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem a fenntartóváltás előtt – 2018-2019-ben, valamint 2020-ban az intézmény fenntartóváltásának napjáig – a jó gazda gondosságával – az Alaptörvény előírásainak megfelelően – biztosította-e a nemzeti vagyon értékének megőrzését, védelmét és szabályszerű kezelését, illetve kimutatását.

Az ÁSZ feltárta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2018-2019-ben rendelkezett az alapvető számviteli szabályzatokkal, azonban a vagyongazdálkodás kereteit nem szabályszerűen alakította ki.

Az alkalmazott számlarend nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá 2019-ben a Színművészeti nem rendelkezett az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal.

Az ellenőrzés megállapításai alapján levonható a következtetés, hogy

a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a kancellári rendszer bevezetése sem biztosította a nemzeti vagyon védelmét,

az ÁSZ által már a korábbi években feltárt szabálytalanságokat, hiányosságokat nem javították ki.

Mindezek alapján a gazdálkodás megerősítése, illetve a nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése - írja az ÁSZ.