Ezért emelkedik most a vasérc ára

Kína, bánya
(180605) -- BENXI, June 5, 2018 (Xinhua) -- Rescuers work at the site of the iron mine blast in Benxi City of northeast China's Liaoning Province, June 5, 2018. Eleven people were killed and nine injured in an iron mine blast in Benxi, local authorities said Tuesday. A total of 25 people are still trapped in the iron mine. Rescue work is underway. (Xinhua/Pan Yulong) (lb)
Vágólapra másolva!
Két nagy bányászvállalat, a Rio Tinto és a BHP Billiton számára a vasdarabok eladásából származó jutalék évente meghaladhatja a 3 milliárd dollárt. Vajon mi az oka, hogy ennyi jutalékhoz jutnak, és miért ilyen drága most a vasérc? A választ Kínában kell keresni.
Vágólapra másolva!

Kína törekvése az acélgyártás által kibocsátott szennyező anyagok csökkentésére rekordszintű árakat hozott a magas minőségű vasércnél. Mind a BHP, mind a Rio Tinto bányászvállalatok számára több mint 3 milliárd dollárt is eredeményezhetnek az ennek nyomán jelentkező többletbevételek.

Az ország célja, hogy visszaszorítsa a károsanyag-kibocsátást és a légszennyezettséget.

Így nem meglepő, hogy a vasérc nemrég elérte a tonnánkénti 186,25 dolláros árfolyamot, amivel igencsak megközelítette az eddigi 193 dolláros rekordot.

Mi a BHP Billiton és a Rio Tinto?

A BHP Billiton nemzetközi természeti erőforrásokkal foglalkozó cég, amely a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata. Elsősorban vas, acél, réz, ezüst, alumínium, olaj és gáz előállításában vesz részt, de érdekeltségei vannak a szllítás és a mérnőki tevékenység terén.

A Rio Tinto Group egy multinacionális vállalat, amely a BHP után a második legnagyobb fémipari és bányászati vállalat. Vasércet, rézet, gyémántot, aranyat és uránt termel ki.

Az acélgyártók általában többletet fizetnek a magasabb vastartalmú pelletekért, mivel a vasérceket nem eredeti formájukban adagolják az olvasztóba, hanem könnyebben redukálhatóvá teszik, kedvező szemnagyságúvá alakítják a kohóba adagolás előtt. Ezt a műveletet zsugorító pörköléssel vagy pelletezéssel végzik és agglomerálásnak nevezik.

Illusztráció Forrás: AFP/William West

Mindemellett a darabos vasérc környezeti és költségvetési előnyeiért is extrát fizetnek az acélgyártók. Ez azért fontos, mivel az ércdarabokat közvetlenül hozzá lehet adni az acélgyártó nagyolvasztójához anélkül az eljárás nélkül, ami szükséges a nem darabos vasérc olvasztóba rakása előtt.

A Rio és a BHP által a tavaly exportált nyugat-ausztráliai mennyiség alapján a jutalék évente meghaladja a 3 milliárd dollárt mindkét bányászvállalat számára.

A vasércdarabok után fizetett prémium most 16-szor magasabb, mint augusztusban, amikor szinte semmilyen extra összeget nem fizettek a viszonyítási áron felül.

Miközben a bányászvállalatok a rekordértékű prémiumot élvezik, az elmúlt három hónapban a BHP és a Rio gyenge érckészlete tovább hajtotta felfele az árakat. A szűkösebb kínálat tovább növelte a keresletet – derült ki a S&P Global Platts beszámolójából. A Rio magas minőségű vasérc-pelletet gyárt Kanadában, de a vállat termelése 2021 első három hónapjában 14 százalékkal visszaesett számos működési probléma miatt.