Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sokak szerint biztonságosabb lehet a hajós körutazás, mint a bevásárlás

üdülőhajózás, mardi gras, hajó, luxus, nyaralás
travel Horizontal
Ships from the Carnival cruise line are seen in Nassau, Bahamas on April 29, 2019. (Photo by Daniel SLIM / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia hajós körutazási ágazata évente mintegy 10 milliárd fonttal és több mint 80.000 munkahely garantálásával járul hozzá az ország gazdaságához. A világjárványt átélve, sokan biztonságosabban érzik magukat a fedélzeteken. A részletekkel a BBC írt.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány miatti bezárkózás fokozatos feloldásával

május 17-étől ismét engedélyezik a hajós körutazásokat, amire a kereslet elképesztően jelentősnek mutatkozik.

Cathy Rogers, akinek a szenvedélye a hajókázás, a BBC-nek elmondta, hogy egy közösségi portálon létrehozott egy csoportot a hasonszőrűek számára, és már jó előre bebiztosította a helyét a következő tengeri utazásra.

- mondta Cathy.

"A higiénia szintje mindig magasabb, mint egy normál étteremben vagy egy kocsmában. Nagyon várom, hogy meglássam, hogyan tudják minél életszerűbbé tenni a dolgokat számunkra a fedélzeten."

Sétahajó (illusztráció) Forrás: AFP/Daniel Slim

Közvetlenül Edinburgh mellett három Fred Olsen sétahajó áll készen a várható rohamra. 14 hónapos leállás után most zajlik a tisztító újrafestés, a bútorok polírozása, párnákkal történő bevonása, és a szőnyegek lerakása. A Fred Olsen máris értékesítette körútjainak kétharmadát az idei évadra.

Thomas Rennesland szállodai üzemeltetési igazgató a BBC-nek elmondta:

„Még soha nem volt ennyi munkám, a tavalyi év inkább lelkileg volt megterhelő, hiszen a leállás miatt sok fantasztikus kollégától kellett búcsút venni."

Amikor a hajóutak újraindulnak, kezdetben szakaszosak lesznek, az Egyesült Királyság körüli festői túrákkal indítva, a hajók pedig ugyanoda érkeznek, ahonnan elindultak.

Egyes szolgáltatók, mint például a Virgin Voyages, lehetőséget látnak arra, hogy új ügyfeleknek mutassák be a körutazást, 3 vagy 4 napos utazásokkal.

A tesztelési és fertőtlenítési protokollokkal együtt előírják, hogy minden utas és személyzet, aki a fedélzetre lép, legyen beoltva.

"Nem tudom, hová lehet utazni, hol lehet még elmenni egy olyan étterembe, ahol ilyen szintű előírások vannak érvényben" - mondja Tom McAlpin, a Virgin Voyages főnöke.

„Ezek a szabályok segítik a szolgáltatás iránti bizalom növekedését, hogy az emberek itt biztonságban és jól érezhessék magukat."

Az Egyesült Királyság hajózási iparági üzemeltetői számára már megfogalmazták a kötelezően betartandó protokollokat, mint pl: az összes tengerjáró utasnak meg kell kapnia a vakcinát az utazás előtt, ahogy vannak iránymutatások a társadalmi távolságtartásra és az utasok egészségének ellenőrzésére is.

„A hajótársaságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kockázat a lehető legkisebb legyen" – mondta Bob Sanguinetti, az Egyesült Királyság Hajózási Kamarájának főnöke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről