Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mi történik, ha valaki nem rendelkezik az adója egy százalékáról?

spórolási tippek
Vágólapra másolva!
Csupán az érintett adózók fele, körülbelül 2,5 millió ember dönt évente az 1+1 százalékának felajánlásáról. Pedig érdemes élni a lehetőséggel, mert a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól. Összeállításunkban a gyakorlati tudnivalókat mutatjuk be az adó 1 százalékának idei felajánlásáról.
Vágólapra másolva!

1997 óta rendelkezhetünk a személyi jövedelemadó 1 százalékának felhasználásáról, amelynek szabályait a 1996. évi CXXVI. törvény a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról rögzíti. Az 1998-as évtől a törvény kiegészült, és lehetőség nyílt további +1 százalékról szóló döntésre is.

Habár évről évre egyre többen töltik ki a rendelkező nyomtatványt, de még ígyis átlagosan 8-10 milliárd forint ragad a költségvetésben amiatt, hogy az adózók elfelejtik felajánlani az 1 százalékot, vagy nem pontosan töltik ki a rendelkezési nyilatkozatot. 2019-ben például 9,2 milliárd forintot ért el ez az összeg. Általános tapasztalat, hogy az adózóknak nagyjából a fele nem rendelkezik az egyik vagy mindkét, felajánlható 1 százalékáról.

Mi lesz a sorsa a felajánlott összegnek?

A felajánlott 1 százalék soha nem kerül be a költségvetésbe, hanem rögtön az adott szervezethez vagy egyházhoz kerül.

A beérkezett pénz elköltéséről a szervezetnek el kell számolnia a NAV felé.

A működési költségekre maximum 30 százalékot használhatnak fel. Amennyiben valamilyen visszaélés történik, úgy az adóhatóság akár a teljes összeget is visszafizettetheti a kedvezményezettel, és a NAV "fekete listájára" is felteszi azt.

2022 januárjától a NAV honlapján megtekinthető lesz, hogy az adózó által idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott 1 százalékos összegből, illetve ha az adózó elektronikus tárhellyel rendelkezik, abban az esetben elektronikusan is tájékoztatják a felajánlott összeg kiutalásáról.

Kiknek adhatjuk?

Az egyik 1 százalék bármely egyháznak felajánlható, illetve különleges kiemelt költségvetési előirányzati státuszt kapott a Nemzeti Tehetség Program, amely nem civil szervezet és nem is egyház, ennek ellenére mégis részesülhet az 1 százalékból. Ezen kívül több mint 31.000 alapítvány, szervezet, egyesület várja a támogatást. Felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál. Az adóhatóság honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható.

Hogyan lehet felajánlani?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó 1+1 százalékáról azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

  • A rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „20EGYSZA" lapon május 20-áig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet.
  • A korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. Ebben az esetben legkésőbb 2021. május 10-éig lezárt borítékban kell átadni a munkáltatónak a nyilatkozatot. A lezárt boríték ragasztott felületét a munkavállalónak saját kezűleg alá kell írnia. A munkáltatónak a nyilatkozatot tartalmazó borítékot sértetlen állapotban, kísérőjegyzékkel együtt, zárt csomagban 2021. május 20-áig kell továbbítania a NAV-hoz.

A vallási közösségek számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik vallási közösséget, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást, figyelmeztet közleményében az adóhatóság.

Illusztráció Forrás: Life.hu

Az adóforintok felajánlása teljesen ingyenes és csupán néhány percet vesz igénybe, de meglehet, hogy pont az a pénz hiányzik egy szervezet létfenntartásához vagy valamilyen tárgyi eszközhöz, amelyet így az adózó tud biztosítani. Az adóhatóság „Adjon, hogy más is adhasson" kampányával idén is felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a sok kicsi bizony nagyon sokra megy.

Mi lesz a fel nem ajánlott összeggel?

A fel nem ajánlott 1 százalékok természetesen nem vesznek el, hanem jellemzően pályázati forrásokba kerülnek átcsoportosításra. Ilyen módon - például a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain keresztül - eljuthatnak a civil szervezetekhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről