Százezer euróig egyenként véd minket a banki betétgarancia - MNB Pénzügyi sarok

Worried couple reading a letter Couple - Relationship Roommate Bad News Debt Mail The Media Women Men Loan Insurance Tax Paying Coin Bank Bank Statement Currency Home Finances Young Adult Poverty Reading Examining Looking Holding Customer Frustration Conf
Worried couple reading an important notification in a letter sitting on a couch in the living room at home
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatában ma az alábbi kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőitől: „Férjemmel közös folyószámlánkon ötvenmilliós betétünk van, s nekem a céges számlám is e banknál van. Ha baj történne a hitelintézettel, mindent visszakapnánk?" (T. Éva, Sárospatak). Válaszol Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig – azaz ma bő 35 millió forintig – terjedő betétgaranciája hitelintézetenként és egyénenként is véd minket. Ha tehát házastársunkkal (vagy bárkivel) közös bankszámlával rendelkezünk, és azon például 50 millió forint van betétként vagy akár lekötetlen számlapénzként, akkor egy bank esetleges bezárása (engedélyének visszavonása) esetén az OBA

mindkét számlatulajdonosnak 25-25 millió forintot fizet ki.

Elképzelhető viszont, hogy a férj a közös folyószámla mellett esetleg még egy saját külön lakossági számlát is vezet ugyanannál a hitelintézetnél, rajta például 20 millió forintnyi megtakarítással. Ebben az esetben ő 25 milliót kap a betétbiztosítótól a közös számlájuk és 10 milliót a saját számlája után. A maradék 10 millió forintjára a jogszabály szerint viszont már nem jár OBA-kifizetés, mert személyenként és hitelintézetenként összevontan 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig teljesít kifizetést az OBA.

Ha tehát azt szeretnénk, hogy a teljes megtakarításunk védve legyen, akkor a betétbiztosítási értékhatárt meghaladó összeget helyezzük el másik banknál megtakarításként!

Amennyiben például a feleség ugyanennél a banknál még egy céges (egyéni vállalkozás) folyószámláról is intézi egyéni vállalkozása ügyeit, e számla után az egyéni vállalkozás (amely tehát jogilag nem azonos a magánszeméllyel) is jogosult baj esetén a teljes, akár 35 millió forintos betétbiztosítási kártalanításra.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/AntonioGuillem/Antonioguillem

Százezer helyett 150 ezer eurónyi – több mint 47,5 millió forintnyi – betétbiztosítás illet meg bennünket magánszemélyként, ha bankbetétünk, számlapénzünk például lakás (bérlet, használati jog) eladásából, munkaviszonyunk megszüntetése miatti végkielégítésből, nyugdíjjuttatásból vagy biztosítási kifizetésből származik.

E magas kártalanítás viszont csak 3 hónapig jár, s csak akkor, ha ezeket az összegeket – tehát például az eladott lakás árát – e célból nyitott, elkülönített folyószámlán helyezzük el.

A kártalanítási kifizetés a bankoknál, lakás-takarékpénztáraknál, egyéb hitelintézeteknél lévő névre szóló betéteinkre, folyószámlánkra, illetve a 2003. január 1. és 2015. július 2. közötti kibocsátású banki kötvények, letéti jegyek után jár. Sajnos nem illet meg minket kifizetés, ha mindezidáig elmulasztottuk a több éve kötelező teljeskörű ügyfélazonosítást (néhány személyes adatunk megadását, s arcképes okmányunk lemásoltatását) bankunknál. Ha módunk van rá, ezt tehát gyorsan pótoljuk!

Ha pedig esetleg egy itthon fióktelepként működő bank kerülne bezárásra, az Európai Unión belüli anyaországa szerinti betétbiztosító állná a kárt (aminek összege mindenütt 100 ezer euró az EU-ban).

A betétgarancia összegénél nem számítanak fel nekünk önrészt (vagyis a teljes kártalanítási összeg jár nekünk) és a kifizetés is ingyenes számunkra. Az OBA-védelem természetesen a megtakarításaink tőkeösszegén felül járó időarányos kamatokra is kiterjed. Ha esetleg devizabetétet fialtatunk bankunknál, a kártalanítás kezdete előtti nap MNB-árfolyamának megfelelő forintösszeget vehetjük kézhez betétbiztosítási kifizetés esetén.

Jó hír, hogy 2021-től az OBA-nak immár 10 munkanap, 2024-től pedig 7 munkanap alatt kell a károsultak rendelkezésére bocsátania a kártalanítást.

válaszolt Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője