Világszerte több százezer munkahelyet válthatnak ki a robotok 2030-ig az olajiparban

robot, olaj, földgáz, gazdaság, termelés, olajipari robot, illusztráció
SARAWAK, MALAYSIA - JUNE 16th, 2017: Unidentified offshore crews was monitored ROV during recovering ROV to DMS
Vágólapra másolva!
Az olajipari cégek a koronavírus hatására hatalmas költségcsökkentésbe kezdtek, mely a járvány alábbhagyásával sem áll meg. Újabb és újabb módszerekkel próbálják csökkenteni kiadásaikat, hogy az esetleges jövőbeni válságokat könnyedébben átvészeljék.
Vágólapra másolva!

Az olaj- és gáziparban a robotizáció révén 2030-ig több milliárd dollárral csökkenhetnek a fúrási és munkaerőköltségek a Rystad Energy által közzétett jelentés alapján. Eddig főként az ellenőrzési, karbantartási és javítási műveletek területén alkalmaztak robotokat. Leginkább a tenger alatti munkálatokra használták az automatizált berendezéseket, de a jövőben kiterjesztik azok alkalmazását a felszín feletti eljárásokra is.

A robot-fúrórendszerek potenciálisan 20-30 százalékkal csökkenthetik a fúrásoknál dolgozók számát.

A felszínről távvezérelt tenger alatti eszközöknél hatásosabbak lesznek a teljesen önműködő tenger alatti robotok. Forrás: Shutterstock

Ez a jelenlegi bérszintettel számolva

csak az USA-ban 7 milliárd dolláros megtakarítást eredményezhet.

Ugyanakkor ez a megtakarítás a munkavállalók alkalmazásában jelentkezhet. Összességében az USA-ban körülbelül 140 ezer munkahely szűnhet meg, Oroszország az automatizálás használatával 200 ezerrel csökkentheti a munkavállalói számát, míg Kanada vagy Norvégia 20-30 ezer fővel.

A robotika erőteljesebb megjelenése nem minden esetben függ majd össze a munkahelyek számának csökkenésével, sok esetben kiegészítőként fogják használni, például biztonsági riasztások esetében, vagy alkatrészek meghibásodásnak jelzésére.

Vízalatti robot Forrás: Shutterstock

Fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy a robotokra való áttérés jelentős beruházást igényel, és nem egyik napról a másikra fog megtörténni. A robotok megbízhatósága még nincs kellőképpen tesztelve, és igen kockázatosak lehetnek a tengeri fúrótornyokon. A másik probléma a kommunikációs rendszerek fejletlensége. Még nem tudnak megfelelő módon információkat továbbítani az egyes rendszerek egymásnak, így mindenképpen emberi felügyelet mellett üzemeltethetők csak. Fontos továbbá, hogy az új technológia által kiváltott működési változtatások megfeleljenek a biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak.