Óriásiak, de még nagyobbra nőhetnek a kínai metropoliszok

Kínai óriásváros  Coronavirus Emergency in Hong Kong, China Coronavirus COVID-19 NurPhoto Covid 19 Covid19 Emergency COVID-19 Epidemic Health Issue Warning 2020 Coronavirus Outb
A masked lady crosses a street in Causeway Bay. The general practice of wearing masks has avoided the COVID-19 pandemic from taking huge proportions in Hong Kong, but conversely, do not create any incentive for quick vaccination. (Photo by Marc Fernandes/NurPhoto) (Photo by Marc Fernandes / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány csak átmenetinek tekintett válság Peking településfejlesztési ambícióinak szempontjából. A rendelkezésre álló információk szerint ugyanis a Hszi Csin-ping kínai államfő vezette apparátus azt tervezi, hogy a gazdasági növekedés érdekében Kína metropoliszait még hatalmasabbra duzzasztja, annak ellenére, hogy több egészségügyi szakértő is figyelmeztetett a gigavárosok nagyobb járványügyi kockázatával kapcsolatban. Összeállításunkban bemutatjuk, hogyan lehetnek még nagyobbak Kína már most óriási méretű nagyvárosai.
Vágólapra másolva!

Kína a világ legnépesebb és egyben Kelet-Ázsia legnagyobb országa. A több mint 1,4 milliárd főt meghaladó népessége nagy részben az óriásvárosokban tömörül az ország tengerparti vidékén, a nagy folyók völgyében, illetve Dél-Kínában.

A Föld népességének több mint 20 százaléka Kína lakója,

azonban igen egyenlőtlen megoszlásban, mert területileg a hatalmas ország délkeleti harmadában tömörül a lakosság nagyjából 85 százaléka.

A legnagyobb kínai metropoliszok jelenleg a több mint 24 milliós lélekszámú Sanghaj, illetve Peking, Kanton, Tiencsin, Sencsen és Vuhan, amelyek szintén 10 millió főt meghaladó lakossággal rendelkeznek egyenként.

Globálisan tekintve, a világ népességének városokban élő részaránya az utóbbi időben meghaladta az 50 százalékot.

Összességében azonban a jelenlegi 3,9 milliárd körüli városi népesség várhatóan 2050-re 6,34 milliárdra nő. Vagyis a globálisan erre az időszakra prognosztizált, legalább 9,5 milliárd főnek több mint a fele városlakó lesz. Ugyanakkor sok szakértő már most sem támogatja, illetve fenntarthatatlannak tartja a metropoliszok korlátlan növekedését, Kína azonban másként vélekedik.

Sanghaj látképe Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Fang Zhe

Globális urbanizáció

A nagyvárosokat évszázadokon át egy ország növekedése, fejlődése szempontjából fontos előfeltételének tekintették. A világtörténelemben sokáig a gazdasági siker és a politikai dominancia szempontjából kulcsfontosságúnak tartották, hogy birodalmat lehessen építeni egy város körül, vagy hogy egy országban működjön a kor mércéje szerinti nagyváros. Alexandria Kr. e.200 körül, vagy Róma városa egyértelmű példái ennek.

Részben ez a megfigyelés ihlette, hogy a politikai döntéshozók régóta hangsúlyozzák az urbanizáció, azaz a városiasodás szerepét a gazdasági hatékonyság és növekedés szempontjából.

Az elmúlt néhány évtizedben azonban a világ jelentősen megváltozott. A globális urbanizáció drámai léptekkel halad előre és a legnagyobb városok már túlnyomórészt nem a gazdag országokban találhatók. Sok egymással versengő vagy eltérő nézet van a településszerkezet átalakulásáról és a városok növekedéséről, azonban annyi bizonyos, hogy

a városméret növelésének előnyei nem korlátok nélküliek.

A hatalmas népességnövekedés bonyolulttá teszi az önkormányzatok számára a hatékony városkezelést, ami sokszor - például - nyomornegyedeket eredményez egy-egy nagyváros kevésbé felkapottabb részein. Megfelelő irányítás nélkül pedig a gazdasági dinamizmus meginog, az életminőség romlik és a megavárosok könnyen a bűnözés és a jelentős környezetszennyezés központjává, forrásaivá válhatnak. Példák erre Dél- Amerika és Afrika működésképtelen metropoliszai vagy India nyomornegyedei.

Kína tervei

Kína az elmúlt három évtizedben emberek százmillióit urbanizálta, általában többszintes épületek „szupertömbjeiben". A koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítás jegyében Hszi Csin-ping kínai államfő és környezete most úgy döntött, hogy az ország metropoliszait még hatalmasabbra duzzasztják.

Nézzen bele néhány kínai nagyváros mindennapjaiba - kattintson a képre:

Kínai óriásváros  culture Horizontal
Kínai óriásváros CHINA-GUANGDONG-GUANGZHOU-TOURISM (CN) cn Horizontal
Kínai óriásváros Shanghaiv  lifestyle Horizontal
Kínai óriásváros  CHINA-SICHUAN-CHENGDU-SNOWFALL (CN) cn Horizontal
Kínai óriásváros  lifestyle Horizontal
Kínai óriásváros  culture Horizontal
Kínai óriásváros CHINA-GUANGDONG-GUANGZHOU-TOURISM (CN) cn Horizontal
Kínai óriásváros Shanghaiv  lifestyle Horizontal
Kínai óriásváros  CHINA-SICHUAN-CHENGDU-SNOWFALL (CN) cn Horizontal
Kínai óriásváros  lifestyle Horizontal
Kínai óriásváros  culture Horizontal
Kínai óriásváros CHINA-GUANGDONG-GUANGZHOU-TOURISM (CN) cn Horizontal
Kínai óriásváros Shanghaiv  lifestyle Horizontal
Kínai óriásváros  CHINA-SICHUAN-CHENGDU-SNOWFALL (CN) cn Horizontal
Kínai óriásváros  lifestyle Horizontal

A kínai kormányzat így most javaslatot tett a kulcsfontosságú városok terjeszkedési korlátozásainak enyhítésére, illetve a nem mezőgazdasági földterületek lakó- és kereskedelmi célú átalakítására, hogy ezzel is könnyítsék a Sanghajba, Pekingbe, Kantonba és Sencsen városába költözők letelepedését és regisztrációját.

A hónap elején Sanghaj már be is jelentette az új terveket, illetve azt, hogy hat új elővárost építenek fel a külvárosi kerületekben, egyiküket a Tesla kínai üzeme, a "Gigafactory" körül.

Lu Ming professzor, a Sanghaj Jiaotong Egyetem közgazdászprofesszora, aki a Világbanknál és az Ázsia Fejlesztési Banknál is dolgozott, elmondta: azt tanácsolta a kínai államfőnek, hogy mérlegeljék a várostervezési korlátozások enyhítését a migráció és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében. Ezeken felül javasolta a kulcsfontosságú városok terjeszkedésének elősegítését a városi agglomerációkban, különös tekintettel Sanghajra és a Jangce folyó deltájának környékére.

Sanghaj pénzügyi negyede Forrás: AFP/Hector Retamal

- írta Lu blogjában.

Mi lesz, ha újabb járványok jönnek?

Ugyanakkor az ambíciózus tervek és lépések nem maradtak kritika nélkül. A kínai egészségügyi szektor képviselői a járványügyi kockázatokra hívták fel a figyelmet, de szavaik eddig üres fülekre találtak. Gao Fu, a Betegségmegelőzési Központ (CDC) kínai vezetője a közelmúltban elmondta ,hogy

a metropoliszok igazi melegágyai lehetnek a jövőbeni járványoknak,

és arra figyelmeztetette a mérnököket és a tisztviselőket, hogy gondolják át a várostervezési stratégiájukat és hagyjanak nagyobb távolságokat a lakótömbök között.

Habár még zajlanak az urbanizációs politikáról szóló egyeztetések, de mindeddig úgy tűnik, hogy a felső vezetők ezúttal a gazdasági növekedést fogják előtérbe helyezni a közegészségügyi kérdésekkel szemben.