Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jelentősen megugrott a higiéniai papírtermékek iránti kereslet

Vaja-Papír Kft., budapesti gyár, higiéniai papír, papírgyártás, wc-papír, toalettpapír
Budapest, 2020. április 23. Toalettpapír tekercsek futószalagon a Vajda-Papír Kft. budapesti üzemében 2020. április 17-én. A magyar tulajdonban lévő cég éves higiéniai alappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország akár önellátó is lehet ezekből a termékekből, a koronavírus-járvány alatt megnőtt kereslet mellett is. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Jelentősen megugrott a higiéniai papírtermékek iránti kereslet, a hipermarketekben 50-100 százalékkal több higiéniai papírterméket vásárolnak a korlátozások bejelentése óta eltelt egy hét alatt az előző évhez képest - közölte a Vajda-Papír Kft.
Vágólapra másolva!

A kisebb üzlethálózatokban a növekedés nagyjából 15 százalékos. A magyar tulajdonú cég éves higiéniai termékgyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország ellátása biztosított ezekből a termékekből.

- tette hozzá a társaság ügyvezető igazgatója.

Magyarország éves szükséglete 90 ezer tonna a higiéniai papírtermékekből - toalettpapír, papírzsebkendő, háztartási papírtörlő

-, a cégcsoport éves kapacitása pedig 140 ezer tonna - ismertette.

Tavaly az első két hónapban 8000 tonnát tett ki a gyártás, ehhez képest az idén január-februárban a mennyiséget 30 százalékkal növelték. Tavaly a magyarországi üzemekben közel 70 ezer tonna papírterméket gyártott a cég, ami több mint 15 ezer kamion késztermék. A teljes vállalatcsoport papírtermelése 2020-ban elérte a 140 ezer tonnát a 2019-es 120 ezer tonna után.

A Toalettpapír tekercsek a futószalagon a Vajda-Papír Kft. budapesti üzemében. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A termékek ára az alapanyagok drágulása miatt várhatóan nőni fog, egyes termékeknél már márciusban is 5-10 százalékos áremelkedés tapasztalható.

A közelmúltban adták át a cég maszkgyártó gépét. Az 1,4 milliárd forintos beruházás 1,045 milliárd forintos kormányzati támogatás mellett valósult meg. A gyártás kezdetben napi 200 ezer darabbal indult, de várhatóan 2-3 hónapon belül már teljes kapacitással, közel napi 1 millió darab orvostechnikai eszköznek minősülő sebészeti maszk gyártása várható.

- mondta el Vajda Attila.

A Vajda-Papír FFP2-es maszkok gyártását egyelőre nem tervezi. A cégcsoport tavaly 47 milliárd forint árbevételt ért el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről