Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Két évvel a cukoradó után javultak a britek egészségügyi mutatói

glass of cola with ice. cola drink drinks iced pop wet cold carbonation table soft two caffeine liquid sweet brown beverage thirsty wood tasty carbonated fizzy cool refreshment fresh fizz water thirst sparkling soda frozen food tonic bubbles glass sugary
Woman hand giving glass of cola.Glass of cola ,Soft drinks with ice.
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia szénsavas italokra kirótt adója 10 százalékkal csökkentette a lakosság cukorfogyasztását. A Cambridge-i Egyetem tanulmánya szerint a törvény bevezetése elősegítette a háztartások egészségtudatosabb vásárlását, így a szakértők dupla nyereségnek tartják a szabályozást.
Vágólapra másolva!

Az áremelkedés hatására a vásárlók egészségesebb alternatívákat tettek a kosarukba a cukorral teli szénsavas italok helyett. A Cambridge-i Egyetem tanulmányának eredményei ugyanakkor azt mutatták, hogy bár a cukorfogyasztás csökkent, az eladott üdítők mennyisége nem. A fogyasztók továbbra is vásárolják a szénsavas italokat, igaz, azok csökkentett cukortartalmú vagy édesítőszeres változatát.

A 2018 áprilisában hatályba lépett brit cukoradó értelmében, ha az üdítőitalok 100 ml-ben több mint 5 g cukrot tartalmaznak akkor azok árát plusz 18 penny (kb. 80 forint) adóval terhelik, míg 8g / 100ml cukor felett extra 24 pennyt (105 forint) kell fizetni.

Illusztráció Forrás: AFP

A kormány és az egészségügyi szervezetek nem titkolt célja volt, hogy az áremelkedés megakadályozza az embereket a cukros italok megvásárlásában, ami hosszútávon - a remények szerint - a túlsúly csökkenéséhez vezet.

A rendelkezésre nagy szükség volt, mert a szigetország elhízásról szóló számadatai könyörtelenül emelkednek. Az NHS Digital szerint az angol felnőttek több mint egynegyede elhízott. Közülük a férfiak 2 százaléka és a nők 4 százaléka „kórosan elhízottnak" minősül, azaz a testtömeg-indexük meghaladja a 40-et.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A kutatók hosszú időn át a zsírt tekintették a legnagyobb ellenségnek, de az utóbbi évtizedekben egyre nyilvánvalóbbá váltak a túlzott cukorfogyasztás egészségügyi ártalmai.

Rizikófaktora az olyan betegségeknek, mint a cukorbetegség, a szívinfarktus, az agyvérzés, a májelégtelenség és a rák.

Csak az Egyesült Királyságban 3,7 millió ember szenved cukorbetegségben, évente 73.000 ember hal meg szívkoszorúér betegségben, és 40.000 ember agyvérzésben.

A cukor "árnyalatai" Forrás: Shutterstock

Az angliai közegészségügy ezért arra figyelmeztetett, hogy a felnőttek és a 11 év feletti gyermekek legfeljebb 30 g cukrot fogyasszanak naponta.

A Cambridge-i Étrend- és Tevékenységkutató Központ (Cedar) munkatársa, Dr. David Pell elmondta,

Óriási a különbség a cukor- és kalóriatartalomban az üdítők szokásos és diétás változatai között. Például egy 330 ml-es Cola light dobozban nincs cukor és csak 1 egységnyi kalória van, szemben a klasszikus változatban található 35 g cukorral (7 teáskanál) és a 139 kalóriával. Utóbbiban a cukor 10,6 g / 100 ml koncentrációban van jelen.

Illusztráció Forrás: Coca-Cola

Magyarországon a világon elsőként adóztatták meg a cukros üdítőitalokat. A 2011. évi CIII. törvény a népegészségügyi termékadóról a kormányzat komplex népegészségügyi intézkedéscsomagjának részét képezte. Az adó hatálya alá estek az

A magyarországi szabályozás mintájára az adót felvezették az Európai Bizottság jó gyakorlatokat összegző adatbázisába is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről