A fenséges Kilimandzsárónál ütköznek az elefántok és az avokádótermesztők érdekei

Kilimandzsáró
Háttérben a hegymászók egyik kedvenc célpontja,a Kilimandzsáró
Vágólapra másolva!
Kenya lélegzetelállító vadállománya a szafarik egyik kedvelt területévé teszi az országot. Az orvvadászat elleni szigorú törvényeknek köszönhetően a vadrezervátumok elefántjai eddig nyugodtan élhettek. Most azonban a vadászat helyett egy másik veszély fenyegeti az állatok élőhelyét; az avokádófarmok.
Vágólapra másolva!

A Kilimandzsáró hegye alatt barangoló elefántok fenséges látványa már régóta csábítja a vadvilág szerelmeseit a Kenya és Tanzánia határán húzódó Amboseli Nemzeti Parkba. De a különleges természeti környezet állatvilágát most veszély fenyegeti. A KiliAvo Fresh Ltd. kenyai mezőgazdasági vállalat avokádóültetvényei akadályozzák a mintegy 2000 amboseli elefánt és 12 más vadon élő állatfaj szabad mozgását. A farmok Amboseli közelében, egy közel 175 hektáros területen vannak, a tervek szerint azonban a gazdaság hamarosan tovább terjeszkedik és új avokádófaiskolákat ültet.

A hófödte, fenséges Kilimandzsáró Forrás: Gary Craig / Flickr.com

Elektromos kerítéstől féltik az állatokat

A természetvédőket és vadőröket valósággal sokkolta a döntés, mert a farmot körülvevő elektromos kerítés blokkolná a Kimanai vadfolyosót, ahol az elefántok az Amboseli, a Tsavo és a Chyulu Hills parkok között eddig szabadon átjártak. Ezzel pedig ellehetetlenítenék a régió egyik legkedveltebb és legfontosabb szafari parkját.

A kenyai Nemzeti Környezetgazdálkodási Ügynökség tavaly szeptemberben elrendelte a farmépítések leállítását és közölte, hogy visszavonja az engedélyeket. A vállalat viszont fellebezett a kenyai környezetvédelmi bíróságon, ahol jelenleg is tart a pereskedés. A cég azzal védekezik, hogy a földet jogszerűen szerezte meg a kormánytól, miután 2020 közepén bemutatta a környezeti hatásvizsgálatot (EIA).

Legelésző elefántok a Kilimandzsáró hegycsúcsával a háttérben Forrás: Thinkstock

Az ügy nagy vihart kavart, miután egy helyi természetvédelmi csoport, a Big Life Foundation olyan felvételeket szivárogtatott ki, ahol négy gazella a felállított kerítésen próbál átjutni, sikertelenül. A jelentések szerint a kerítést havonta legalább háromszor rongálják meg az elefántok. Ez is rámutat a problémára, hogy

- mondta el Ernest Lenkoina a Big Life Foundation projektmenedzsere.

Ráadásul ha az új farmok blokkolják az eredeti területeket, akkor az elefántok új, alternatív útvonalakat keresnek, ami további ember és vad közti konfliktusokat eredményezhet.

Avokádóüzlet vagy turistapénz

De miért ennyire fontos az avokládótermesztés bővítése? Erre az a válasz, hogy a gyümölcs népszerűsége magas tápértéke miatt világszerte növekszik. Tavaly a világ vezető fogyasztójának számító Egyesült Államokban több mint 4,25 milliárd avokádó fogyott, és a becslések szerint a méregzöld vitaminbomba piaca csak az USA-ban 3,8 milliárd dollárra rúgott (mintegy 1140 milliárd forint) a 2020-as évben. Ugyanakkor az avokádó meglehetősen igénybe veszi a környezetet: a növény monokulturás ipari termesztése rendkívül vízigényes, sőt a talajt is kimeríti és a méheket is veszélyezteti.

Tény, hogy a kenyai klíma a Kilimandzsáró környékén ideális körülményeket biztosít a termesztéshez. A 2020 októberét megelőző évben a kenyai avokádó-export bevételek 33 százalékkal, 14 milliárd kenyai shillingre (38.5 milliárd forint) növekedtek.

Avokádóültetvény Forrás: AFP/Joaquin Sarmiento

Azonban ez az összeg még mindig elenyésző az idegenforgalomhoz képest, amely 2019-ben 1,6 milliárd dollárt (480 milliárd forint) jelentett az országnak.

A vadfolyósók eltűnésével sérül az egész ökoszisztéma és veszélybe kerülnek a fajok. Az afrikai elefántok a nemzeti örökség részei emellett igazi turistalátványosságok. Ezért is olyan nagy a tétje a közelgő bírósági döntésnek, mely vélhetően egyszerre kellene hogy szóljon a vadon élő állatok védelméről, a tursztikai szektor érdekeiről, és arról, hogy az avokádó tulajdonságait tekintve az egyik legfontosabb élelmiszer lehet a jövőben, és komoly üzleti érdekek fűzödhetnek termesztéséhez.