Kiszabadult a börtönből a század legnagyobb csalását elkövető egykori sztárbróker

Verdicts Due In The Trial Of The City Trader On Libor Manipulation Charges Former trader Tom Hayes (R) and his wife Sarah arrive Southwark Crown Court on August 3, 2015 in London, England. Mr Hayes, a former UBS and Citigroup trader, has pleaded not guilt
LONDON, ENGLAND - AUGUST 03: Former trader Tom Hayes arrives at Southwark Crown Court on August 3, 2015 in London, England. Mr Hayes, a former UBS and Citigroup trader, has pleaded not guilty to eight counts of conspiracy to defraud. He is accused of manipulating the rates at which banks lend to each other. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Öt és fél év után Nagy-Britanniában szabadon engedték a börtönből Tom Hayest, az egykori sztárbrókert, aki a közelmúlt legnagyobb pénzügyi csalását követte el. A UBS és a Citigroup volt üzletkötőjét 2015-ben 11 éves börtönbüntetésre ítélték, miután rábizonyították, hogy több társával nemzetközi szinten manipulálták a referencia-kamatlábakat.
Vágólapra másolva!

Hayest a brit és az amerikai hatóságok az úgynevezett Libor-botrányt követően, többek között csalás céljával szőtt összeesküvésben való részvétel miatt találták bűnösnek. Az ügy hátterében a globális irányadó londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulálása állt, Hayes pedig ennek volt központi figurája - írja a Financial Times.

A 2012-ben kirobbant botrány az egész globális bankszektort megrázta, hiszen a kamatlábak, amelyeket manipuláltak, összesen több száz, több ezer milliárd dollár értékű pénzügyi tranzakció lebonyolításához szolgáltak referenciaként.

A LIBOR (London Interbank Offered Rate) a londoni bankközi referencia jellegű kínálati kamatlábat jelenti, amelyen egymásnak hitelt nyújtanak a nemzetközi bankok. A kamatláb mindig devizánként értendő (tehát euró-LIBOR, font-LIBOR, stb.).

A brit Serious Fraud Office (azaz a súlyos csalások felderítésére szakosodott nyomozóhatóság) szerint Hayes volt az ügy egyik központi figurája, aki egy több mint tíz bankra kiterjedő hálózatot szervezett a Libor manipulálására, és a vesztegetéstől sem riadt vissza.

Hayes egyébként a UBS sztárbrókere volt a 2006 és 2009 közötti időszakban, amikor Tokióban dolgozott, és több mint 280 millió dolláros nyereséget köszönhetett neki a bankház.

Nem csoda, ha a Citigroup átcsábította magához egy nagylelkű ajánlattal, amelynek egy 4,2 millió dolláros szerződéskötési bónusz is a része volt. Nem egészen tíz hónappal később aztán magára hagyták, amikor a nem sokkal korábban kirobbant Libor-botrány egyre nagyobbra duzzadt.

Tom Hayes 2015-ben a bírósági tárgyalásra érkezik Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Peter Macdiarmid

A most 41 esztendős egykori sztárbrókert a letöltendő börtönbüntetés mellett 880 millió font visszafizetésére is kötelezték az általa okozott károk megtérítésére, ezért feleségének elegáns, hét hálószobás házukat is értékesítenie kellett.

Hayes azonban időközben keresetet nyújtott be a bírósághoz a felmentése érdekében, amit azzal indokolt, hogy szerinte túlzottan szigorú volt a vele szemben hozott ítélet, ráadásul felettesei csak bűnbakként használták fel, hiszen a tudomásukkal hajtotta végre a kifogásolt ügyleteket.

A brit hatóságok végül helyt adtak a beadványnak, így a napokban elhagyhatta a börtönt, miután büntetésének körülbelül a felét már letöltötte.

Hayesnek az Egyesült Államokban még tisztára kell mosnia magát.

Az egykori bróker – akinél időközben Asperger-szindrómát diagnosztizáltak – szabadulása után azt nyilatkozta, hogy traumatikusak voltak számára a börtönévek, és most megkezdi életének újjáépítését.

Az ügyhöz hozzátartozik még, hogy a Libor-botrány következtében az érintett 12 bankot közel 10 milliárd dollár kifizetésére kötelezték bírságok és jóvátételek formájában. A Libor benchmarkot az idei év végén pedig megszüntetik, mint globális referenciaindexet.