Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az ország, ahol orrszarvúak repülhetnek a fejünk felett

orrszarvú
Vágólapra másolva!
A feketeorrszarvú-populáció 98 százaléka pusztult ki az elmúlt 50 évben, köszönhetően az orrvadászoknak. Bár az illegális vadászatot nem sikerült teljesen felszámolni, a fajt egyelőre sikerült megmenteni a teljes kipusztulástól, köszönhetően például a Namíbiában bevezetett helikopteres szállításnak.
Vágólapra másolva!

Alighanem az utolsó pillanatban menekült meg a faj

A fekete orrszarvúak száma 1970-ben még 70 ezer körül mozgott, majd 1995-re ez lecsökkent 2400-ra. A faj megmentésére irányuló erőfeszítéseknek hála jelenlegi egyedszámuk 5300 és 5600 között mozog. A sikeres újratelepítési programoknak köszönhetően földrajzi elterjedtségük is nő, így újra olyan területeken lehet találkozni ezekkel a különös állatokkal, ahol korábban őshonosak voltak.

Namíbiában él a világon összesen megtalálható 5500 fekete orrszarvú mintegy harmada, körülbelül 1700 példány.

A természetvédőknek a genetikai sokféleség és a populáció fenntartása miatt mozgatniuk kell a 900 kilogramm-2 tonna tömeget is elérő orrszarvúkat. Ez jelenthet nemzeti parkból nemzeti parkba való költöztetést, de nemzeti parkból rezervátumba is mozgathatják az állatokat.

Bár szarvuk életük végéig nő, mégis drágább, mint az arany Forrás: Kálló Péter - Origo

Az állatok helikopterrel történő mozgatása megbízható és az elmúlt évtizedekben bevált módszer is. Az állatokat benyugtatózzák, majd fejjel lefele szállítják egyik helyről a másikra. A módszer több okból is praktikus. Namíbia hatalmas ország, ám úthálózatának nagy része aszfalt nélküli utakból áll, melyeken a közlekedés rendkívül időigényes, és sokszor igencsak nehézkes.

A rinocéroszokat a teherautós mozgatás nagyon megviselte, hatalmas stressz volt az állatok számára az akár egész napon keresztül tartó utazás.

Ezen túlmenően viszonylag sok olyan terület van az országban, mely autóval egyáltalán nem megközelíthető, viszont élhető az állatok számára, így a helikopteres mozgatás szintén kézenfekvő megoldás.

Namíbiában 86 rezervátum található, melyeket a helyi közösségek tartanak fenn. Az orrszarvúak védelméért cserébe pedig igencsak ritka turistaattrakciót kínálhatnak: a rinocéroszlest, mely rendkívül fontos, hiszen más megélhetési forrás híján szinte ez az egyetlen bevételi forrása ezeknek a közösségeknek.

Namíbiában a jelentős részben a vadállatokra épített turizmus igen fontos tényező a helyi közösségek, illetve a gazdaság egésze számára is: 2020-ban a GDP mintegy 11 százalékát tette ki az ágazat, és a foglalkoztatottság 15 százaléka fűződik a szektorhoz.

Az orrszarvúak védelme kiemelt jelentőségű az országban. Napjainkban az orrszarvúcsaládok mellé vadőröket biztosítanak, hogy azok megóvják az állatokat az orvvadászoktól. Ezek az emberek az állatokkal töltik az egész napot és éjszakát, folyamatosan a közelükben vannak, és veszély esetén megpróbálják megmenteni az állatokat. Némelyikük fegyvert is visel, ám sok esetben csupán egyszerűbb eszközök állnak a rendelkezésükre, hogy megvédjék az orrszarvúakat.

Vadőr kíséri az orrszarvúcsaládot Namíbiában Forrás: Kálló Péter - Origo

Miért ilyen népszerű a rinocérosz az orvvadászok körében?

A rinocéroszok értéke nagyon sok minden miatt magas. Hozzájárulnak a biológiai sokszínűséghez, turisztikai látványosságok, tenyészállatok és adott esetben törvényes vadászati trófeák. Ezeket az összekapcsolt értékeket nehéz számszerűsíteni, és az állatnak "hivatalos" ára, eszmei értéke ezért nem is létezik - ám minden bizonnyal igen magas lenne.

A rinocéroszoknak a szarvuk miatt kell elpusztulniuk, mely a feketepiacon többet ér, mint az arany.

Egy kiló szarv ára az ázsiai feketepiacon akár 100 ezer dollár is lehet.

Az arany kilója ezzel szemben 60 ezer dollár körül mozog.

A kínai népi gyógyászat szerint a szarv porrá zúzva hatékony immunerősítő, komoly segítség a rák és cukorbetegség ellen, valamint láz és reuma kezelésére is kiváló. A kelet-ázsiaiak egy része hatékony ajzószernek is tartja.

A szarv ugyanakkor „egyszerű" keratint tartalmaz, és semmilyen vizsgálat nem bizonyítja gyógyító erejét.

A keratin éppúgy megtalálható a hajban és az emberi körömben is.

Levágott rinocéroszszarvak Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A szarvval való kereskedelem 1977 óta tiltott. Azonban egy-két kiskapu kínálkozik a vadászok és a kereskedők számára, akik hatalmas összegeket képesek fizetni egy-egy ilyen alkalomért. Például 2014-ben egy amerikai aukción 350 ezer dollárért kelt egy legális, egyszeri alkalomra és pontosan megnevezett állatra szóló vadászati engedély. De az állam által begyűjtött szarvakhoz is hozzá lehet jutni.

Az állam az állatok életének megóvása érdekében megfosztja azokat szarvuktól. Így többé nem áll az orvvadászok érdekében az orrszarvúak megölése. 2014-2017 között 451 rinocéroszt fosztottak meg ilyen formán szarvuktól, körülbelül 1 millió dolláros ráfordítással. A közel ezer kilogramm szarvnak a becsült értéke 5 millió dollár, melyhez aukción keresztül juthatnak hozzá a vásárók.

Legálisan eltávolított szarvakat mutat egy vadőr. Az orrszarvú ezután tovább élhet anélkül, hogy az orvvadászok célpontja lenne Forrás: AFP/Mujahid Safodien

Sok pénzbe kerül távol tartani a vadorzókat

Az orvvadászat elleni küzdelem ugyanakkor meglehetősen költséges. Például 2017-ben 40 millió dollárt (582 millió namíbiai dollárt) különítettek el a költségvetésből erre a célra.

Namíbia az elmúlt években megerősítette az orvvadászat elleni küzdelmet egy multiszektorális megközelítéssel is. Így összehangolták a bűnüldöző szervek munkáját, illetve szigorítottak a kiszabható büntetéseken. Megemelték a kiszabható pénzbírság mértékét, így egy illegális vadászatért már 1,8 millió amerikai dollárt kell fizetni, valamint a kiszabható börtönbüntetés is megnőtt 20-ról 25 évre. A hangsúlyt átették az orvvadászcsapatok vezetőinek felkutatására és elfogására, mivel így könnyebben számolhatnak fel komplett bűnszervezeteket.

A szigorításoknak megvan az eredménye. Az orvvadászok által megölt rinocéroszok száma folyamatos csökkenést mutat. 2020-ban már csak 31 állatot öltek meg, szemben a 97-es egyedszámmal 2015-ben. A regisztrált orrszarvúakkal kapcsolatos bűncselekmények száma 113 volt.

Ugyanakkor az ország erőfeszítései - ideértve a helikopteres áttelepítéseket és az orvvadászat elleni fellépést is - úgy tűnik, meghozzák az eredményüket, ami az állatállomány nagyságának gyarapodásában is látszik. A helikopteres szállítás állatok számára jelentkező előnyeiről már egy komoly tanulmány is készült. A feltárt, kedvező eredményeket - a koronavírus-járvány miatt némi csúszással - nemrég hozták nyilvánosságra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről