Egyre népszerűbbek a tőzsdei alkalmazások, de ezektől még senkiből nem lesz tőzsdecápa

nő okostelefon csalódott kínos
Vágólapra másolva!
Manapság egyre több mobiltelefonos alkalmazás vesz részt a tőzsdei kereskedés demokratizálásában, kisbefektetők számára való hozzáférés biztosításában. Azonban egyes pénzügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a rövid távú, spekulatív kereskedések igen kockázatosak.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldalon a közelmúltban futótűzként terjedő hírek a tőzsde csillagászati emelkedéséről sok embert hozott lázba, és tették vonzóvá a tőzsde világát a számukra.

Egyes pénzügyi tanácsadók azonban biztonságosabb módszereket javasolnak a pénz befektetésére, mint a napi kereskedés.

A profi brókerek mögött hosszú évek rutinja áll, és munkájuk nagy részét a piaci tendenciák nyomon követése teszi ki, mégsem garantálható, hogy minden megkötött üzletük nyereséges. Ebből következően, igen nagy a valószínűsége, hogy rövidtávon sokat buknak azok a laikusok, akik a TikTok, Twitter, és már közösségi oldalakon terjengő pletykák favorizálta részvényekbe fektetnek, adott esetben telefonos tőzsdei applikációkon keresztül.

Az applikációk önmagukban befolyásolják a tőzsdét

Christopher Schwarz, a Kaliforniai Egyetem professzora és munkatársai tanulmányt készítettek az egyik tőzsdei fintech alkalmazáshoz, a jutalékmentes Robinhoodhoz köthető növekvő részvénypiaci részvételről és annak következményeiről.

A professzor elmondása szerint,

Nagy az esély, hogy azok a bejegyzések az egyes közösségimédia-felületeken, amelyek tömegével ösztönzik arra az embereket, hogy a tőzsdén éppen aktuális sztárrészvényekbe („Top Mover") fektessenek, bukást hoznak a zöldfülű brókerek, vagy legalábbis azok többsége számára. A tőzsdei alkalmazásokkal tömegek számára váltak elérhetővé a tőzsdei befektetések, így áttételesen, ezek az applikációk használóik révén, önmagukban befolyásoló erővel bírnak a tőzsdei mozgásokra.

Illusztráció Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A befektetés nem játék

2020 májusában a Robinhood-nak 13 millió felhasználója volt. Ám ügyfeleinek fele soha nem fektetett be azelőtt, mielőtt csatlakozott volna az alkalmazás használóinak táborához. Egy Magyarországon jól ismert alkalmazást említve másik példaként: korábban szintén díjmentes kereskedéssel lépett a piacra a Revolut, amely a DriveWealth technológiát használja. A felhőalapú infrastruktúra lényege, hogy általa bárki befektetővé válhat, és lehetősége nyílik az értékpapírok azonnali megvásárlására. Ez a lényegében bárki számára kezelhető funkció szintén tömegek számára teheti vonzóvá a tőzsdei befektetések világát.

A tözsdei fintech applikációk a koronavírus-járvány nagy nyertesei, mert az otthon ragadt emberek milliói kezdték el használni azokat.

A titkuk elsősorban a jutalékmentes kereskedésben és a felhasználóbarát mobilfelületben rejlik, a könnyű kezelhetőség, a magától értetődő funkciók pedig akár azt is sugallhatják, hogy a befektetés játék.

Mindez azonban komoly csapdahelyzetet is jelenthet a tapasztalatlanabb felhasználók számára.

Azzal, hogy az applikációk megkönnyítik a (spekulatív) tőzsdei kereskedést, drámai változást hoznak a befektetési pszichológiában, használatuk - vélik egyes szakértők - akár egyéni függőséghez is vezethet.

Az alkalmazások nem javasolnak portfóliót, hanem teljesen az ügyfélre bízzák a befektetési választást, ám a részvények piaci teljesítését leíró mutatóknak csak egy kis részét jelenítik meg más brókerplatformokhoz viszonyítva. Viszont az egyszerűsített információmegjelenítés és a tapasztalatlanság kombinációja statisztikailag koncentráltabb, élénkebb kereskedéshez vezethet, amit viszont - ahogy a Kaliforniai Egyetem munkatársai állítják - általában negatív hozam követ.

A pénzügyi tanácsadók egyetértenek abban, hogy a napi kereskedés - a részvények rövid időn belüli vétele és eladása - nagyon veszélyes a kezdő befektetők számára.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ennél biztonságosabb egy erősen diverzifikált portfólió, hosszú távon elhelyezve, akár tőzsdén kereskededett befektetési alapba (ETF) vagy Indexkövető alapokba.

  • Egy szélesebb spektrumú befektetés esetén a kockázat kiegyensúlyozottabb, mert bizonyos részvények esetleges csökkenését remélhetőleg a többi nyeresége ellensúlyozza.
  • A készletek rövid távon ingadozóak, viszont az évek alatt a piac egésze általában emelkedni szokott, ezért a tanácsadók azt javasolják, hogy az emberek inkább hosszú távra fektessenek be pénzt, évekre, akár évtizedekre. Ráadásul a hosszabb távú befektetések adózási szempontból is előnyösebbek.

Erre érdemes figyelni tőzsdei applikációk használatakor

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy amennyiben valaki mégis erre adja a fejét, úgy a tőzsdei alkalmazásokon keresztül, csak a rendelkezésre álló pénz kis százalékával ajánlott kereskedni, úgynevezett "játszópénzzel," amit abban az értelemben szórakozási-kedvtelési kiadásnak lehet tekinteni, hogy ha tulajdonosa el is veszti, akkor ne roppantsa meg anyagi helyzetét.

Illusztráció Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Nagyon fontos, hogy ez elkülönüljön a megtakarítástól és a nyugdíjtól, és semmiképp hitelből származó pénz képezze a befektetés alapját.

Még a szakértőknek is nehéz a piac turbulenciáját követni és a rossz időzítésből kifolyó bukás kockázata igen nagy stresszfaktor. Különösen kritikus lehet ez a lakossági befektetők számára, ahol az esetleges veszteségek magánéleti problémákhoz vezethetnek és akár a családok megélhetését is veszélybe sodorhatják, fejtette ki tanulmányában az ASIC (Ausztrál Értékpapír és Beruházási Bizottság).

A Magyar Nemzeti Bank szerint, általánosságban

a határon átnyúló fintech szolgáltatókkal való szerződéskötés előtt célszerű tájékozódni, és összevetni az azok által kínált szolgáltatások tényleges tartalmát, illetve azok költségeit.

Ez különösen fontos annak tükrében, hogy egyre több applikáció ígéri azt használóinak, hogy rendkívül egyszerűvé és érthetővé teszi számukra a tőzsde addig talán titokzatos, érthetetlen világát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!