Tengerbe kerül az utolsó kábel Kína digitális selyemútjához

Abstract geometric technology design element.  links background electronic communication hosting sharing net service connection system broadband future creative space abstract blue company ethernet hub corporation telecommunication wire business virtual w
Abstract geometric technology design element. Template design
Vágólapra másolva!
A határokon átnyúló száloptikás kábel utolsó szakaszát fekteti le Kína Pakisztánban a Digitális Selyemút (DSR) létrehozása érdekében. A Digitális Selyemút az Egy út, egy övezet (BRI) program szerves része, melyet 2013-ban jelentett be Hszi Csi-ping kínai elnök. Azóta 140 ország és nemzetközi szervezet csatlakozott a projekthez. Az "új selyemút" néven is emlegetett kezdeményezés célja a kapcsolatok és együttműködés fokozása Kelet-Ázsia, Európa és Kelet Afrika között, mellyel várhatóan a felére csökken az országok közti kereskedelem költsége.
Vágólapra másolva!

A BRI a történelem legnagyobb infrastruktúra-fejlesztési projektje. Összeköti Eurázsia kontinentális közlekedési útvonalait a tengeri infrastukturával Ázsiával és Afrikával. A projekt mintegy 4000-8000 milliárd dollár közti befektetést fed le. Nagy hangsúlyt fektet a fejlődő gazdaságokra és régiókra: a befektetések fele olyan országokba áramlott, melyek a nyugati hitelminősítők magas kockázatúnak minősítettek.

Az Egy út, egy övezet projekt. A szárazföldi útvonalak (piros) és tengeri (kék) útvonalak. Forrás: Shutterstock

A kábelt jelenleg a pakisztáni Rawalpindi, valamint Karacsi és Gwadar kikötővárosok között fektetik le. A 240 millió dolláros projektet, amely partnerségben a kínai Huawei Technologies céggel valósul meg, a kormány a múlt héten jóváhagyta.

Illusztráció Forrás: Origo

A tengeri kábelfektetés Pakisztán felségvizein márciusban kezdődik, miután a kormány ebben a hónapban jóváhagyta a Cybernet helyi internetes szolgáltató számára egy Arab-tengeri központ építését Karacsiban. A projekt mediterrán szakaszának fektetése jelenleg is tart, a 15.000 kilométer hosszú kábel várhatóan még ebben az évben bekapcsolódik a szolgáltatásba (Egyiptomtól Franciaországig).

A PEACE a legrövidebb közvetlen útvonalat biztosítja a résztvevő országok között, és drasztikusan csökkenti az internetes adatátviteli sebességet. Emellett segít enyhíteni az internetkiesések kapcsán jelentkező problémákat a térségben, amit a pakisztáni tengeralatti kábelek sérülései okoztak.