Nyüzsgő méhkasra hasonlít a hongkongi tőzsde forgalma

Hongkong, feng shui építészet
Vágólapra másolva!
Elképesztő forgalmat bonyolít idén eddig a hongkongi részvénypiac. A tőzsdei kereskedés volumene már négyszer akkora, mint a londoni börze forgalma.
Vágólapra másolva!

Egyre több befektető igyekszik lecsapni a hongkongi részvénypiacon rejlő lehetőségekre, ami látványosan megdobja a börze kereskedési forgalmát is. Az elmúlt időszakban ugyanis számos kínai és külföldi befektető látta meg a jelentős növekedési lehetőséget az „ázsiai Nasdaq" néven is emlegetett hongkongi tőzsdén.

Olyannyira, hogy a Financial Times számításai szerint

az átlagos napi forgalom január és február közepe között elérte a 25 milliárd dolláros szintet is a hongkongi részvénypiacon.

Összevetésképpen, ez kétszer akkora, mint az egy évvel ezelőtt tapasztalt szint, és négyszerese volt a londoni részvénypiac London Stock Exchange, LSE) átlagos napi forgalmának – írja az RT.com.

A hongkongi tőzsde kereskedési forgalma simány lenyomja a londoni börzét Forrás: Imaginechina/Zhuang yi - Imaginechina/Zhuang Yi

Ráadásul a hongkongi börze volumene már majdnem a New York-i tőzsde (New York Stock Exchange, NYSE) forgalmának 60 százalékán áll. A világ legnagyobb forgalmát bonyolító NYSE napi volumene a vizsgált időszakban 44 milliárd dolláros volt.

London egyébként épp nemrég vesztette el a vezető helyét az európai részvénypiacok között, elsősorban a brexitnek köszönhetően.

Ha a fentieket kiegészítve más kereskedési területeket is figyelembe veszünk, akkor a londoni tőzsde teljes átlagos napi forgalma közel 10 milliárd dollár volt az elmúlt hónapban. Jelenleg már Amszterdam számít a legnagyobb európai részvénypiacnak.

Mindeközben a globális befektetők idén már közel 50 milliárd dollárnyi tőkét öntöttek a Hongkongban jegyzett részvényekbe. A hongkongi börze a világ negyedik legnagyobbja, csak olyanok előzik meg, mint a NYSE, a Nasdaq, valamint a Shanghai Stock Exchange.