Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Biztosítsuk be gyermekünk jövőjét állami támogatással!

Vágólapra másolva!
Szülőként magától értetődő, hogy a lehető legjobb körülményeket szeretnénk biztosítani gyermekünknek. Erre azonban az önállósodásáig jelentős mennyiségű pénzt kell áldoznunk. Nézzük, hogyan tehetjük kicsit könnyebbé a boldog jövő megalapozását!
Vágólapra másolva!
Forrás: pixabay

Azt a legtöbben jól tudjuk, hogy egy (vagy több) gyermek felnevelése elég sok pénzbe kerül. Vannak azonban állami támogatások, amelyek valamennyire megkönnyítik a családok anyagi helyzetét. Ezek közül talán az anyasági támogatás, családi pótlék és a családi adókedvezmény a legismertebb.

2021-ben azonban még több pénz maradhat a szülők zsebében - gondoljunk csak a felújítási támogatás bevezetésére, vagy a gyermekgondozási díj (gyed) és a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) emelkedésére.

A változásoknak köszönhetően idén a gyed maximális összege bruttó 234 ezer forint fölé kúszik, a gyod pedig 147 ezerre nő. Júliustól ráadásul a csecsemőgondozási díj (csed) is emelkedik, így a szülési szabadságon lévő anyák a korábbi fizetésüknél is többet kapnak majd a baba megszületését követő fél évben.

Ezek a plusz összegek nagyon jól tudnak jönni, és tulajdonképpen az egész család anyagi jólétének biztosításához járulnak hozzá. A mindennapi kiadások mellett azonban gondolnunk kell gyermekünk jövőjére is - hiszen sokkal könnyebb a jelenben apránként és hosszú távon takarékoskodni, mint a felnőtté válás pillanatában hirtelen előteremteni a saját élethez szükséges kezdőtőkét.

A biztos jövő kulcsa

Ha már a gyermekünk jövőjét megalapozó megtakarításokon gondolkodunk, nem árt tudni, hogy az állam az ilyen jellegű terveinket is támogatja.

2006 óta ugyanis minden Magyarországon született magyar újszülöttnek ajándékoznak egy egyszeri életkezdési támogatást, amelynek összege 42.500 forint. Ez a pénz azonban alap esetben egy letéti számlán várja, hogy gyermekünk betöltse a 18 éves kort, addig viszont csak az inflációnak megfelelő kamattal emelkedik az összeg - az értéke tehát tulajdonképpen nem növekszik, és mi sem fizethetünk be plusz pénzt.

Azt őszintén bevallhatjuk már most, hogy ez az összeg a valóságban édes kevés egy önálló élet megkezdéséhez. Azonban jó alapot adhat ahhoz, hogy elinduljunk a megtakarítás útján, amelynek eredményeképpen gyermekünk egy mutatós kezdőtőkével repülhet ki a családi fészekből.

Célunk elérése érdekében tehát javasolt nyitni egy Kincstári Start-értékpapírszámlát. Ide ugyanis átvezetik az ajándékba kapott 42.500 forintot, így az összeget már 3 százalékos, infláció feletti kamat is gyarapítja, ráadásul mi is bedobhatunk némi pénzt fiunk vagy lányunk virtuális malacperselyébe.

A számlára utalt pénzt egyébként Babakötvénybe fektetik - ami egy speciális állampapír -, éves befizetéseink után ráadásul egy 10 százalékos, de maximum 6 ezer forintos állami támogatásra is jogosultak vagyunk. Ez az évente igényelhető adóvisszatérítési lehetőség pedig még tovább gyarapítja gyermekünk jövőbeli vagyonát.

A Babakötvény előnyei és hátrányai

A szóban forgó gyermek megtakarítás egyik vitathatatlan előnye, hogy a fent említett értékpapír-számla megnyitása és fenntartása semmilyen plusz költséggel nem terheli meg a családi kasszát.

Sokaknak az is plusz pontot ér, hogy nincs meghatározva a havi összegek minimuma, sőt, még azt sem várják el, hogy minden hónapban érkezzen pénz a számlára. Ez tehát annyit jelent, hogy mindenki akkor és annyit fizet be, amikor és amennyit tud.

Ha pedig a jövőbeli felhasználhatóság kérdése aggasztana minket, akkor megnyugodhatunk: a futamidő alatt összegyűlt vagyont kikötések és korlátok nélkül bármire elköltheti nagykorúvá vált fiunk, lányunk.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, miszerint az éveken át gyűjtögetett “aranytartalékhoz” kizárólag gyermekünk férhet hozzá, ráadásul ő is csak a 18. életévének betöltése után. A Babakötvénybe fektetett pénzhez tehát nem férhetünk hozzá semmilyen indokkal, még komoly anyagi válság esetén sem.

Tartsuk észben továbbá azt, hogy gyermekünk is csak abban az esetben veheti ki 18 évesen az őt megillető összeget, ha az értékpapírszámla már legalább 3 éve él.

Ám ha például csak akkor kezdünk el takarékoskodni, amikor a kamaszunk 16 éves, akkor ő csak 19 éves korában kaphatja meg az életkezdésére gyűjtögetett összeget - viszont ebben az esetben is csak 18 éves koráig dobhatunk be pénzt ebbe a perselybe, és a kamatok is csak eddig járnak rá.

Összefoglalva tehát a Babakötvény példátlanul rugalmas, és alapjaiban véve kedvező konstrukció. De mivel a rá járó állami támogatás összegét már havi 5 ezer - illetve évi 60 ezer - forint befizetésével kimaxolhatjuk, a pénzügyi szakértők ajánlása szerint ennél nagyobb összeget nem érdemes ebbe a lehetőségbe fektetni.

Annak viszont szerencsére nincs semmiféle akadálya, hogy egyszerre több megtakarítási formát is menedzseljünk annak érdekében, hogy a lehetőségeinkhez képest a lehető legnagyobb anyagi biztonságot nyújthassuk gyermekünknek az önálló életének legelején.

Forrás: pixabay

A végeredmény: valóra vált álmok

Szülőként jól tudjuk, hogy minden egyes forint, amelyet gyermekünkre - az ellátására, a vágyaira és a boldogságára - költünk, megéri. Ez a törvényszerűség pedig hatványozottan igaz, ha fiunk vagy lányunk jövőjéről és anyagi stabilitásáról van szó.

Ugyanis azok a gyerekek, akik nem üres zsebbel, hanem valamennyi alaptőkével indulnak neki a továbbtanulással, munkavállalással és saját háztartás felépítésével kikövezett, nagy betűs életnek, több tekintetben is sikeresebbek lehetnek.

Az évek alatt megtakarított pénzünkkel ugyais elősegíthetjük, hogy gyermekünk valóban azt a szakmát tanulhassa ki, amelyet szenvedélyesen űzne - nem lehet akadály a tandíj vagy a kollégium/albérlet költsége.

A biztos anyagi alapokkal induló hallgatók emellett nagyobb eséllyel fejezik be a választott egyetemet vagy főiskolát, hiszen nem kényszerülnek rá diákmunka vállalására, tehát minden erejükkel a tanulásra koncentrálhatnak. (Arról nem is beszélve, hogy a diákhitelt is megúszhatják így, tehát nem kell rögtön egy méretes tartozást a nyakukban venniük.)

Az árufeltöltő vagy gyorséttermi kiszolgáló munkák helyett pedig elvállalhatnak a hivatásukhoz kapcsolódó gyakornoki pozíciókat, amellyel értékes tudást és tapasztalatot gyűjthetnek. Bár pénzt jellemzően nem kapnak ezért, a későbbi álláskeresési versenyen azonban jelentős előnnyel indulnak vetélytársaikkal szemben.

Végül pedig arról se feledkezzünk meg, hogy tudatos pénzügyi döntéseinkkel és takarékoskodásunkkal példát is mutatunk utódainknak, és jó eséllyel gyermekünk is hasonlóképpen cselekszik majd, amikor apává vagy anyává válik.

Láthatjuk tehát, hogy fiunk/lányunk rengeteget nyerhet azzal, ha időben elkezdünk félretenni a jövőjére. Első lépésként például megpróbálhatjuk a családi pótlék egy részét vagy egészét az anyagi biztonságának megalapozásába fektetni - ezt a pénzt úgyis miatta kapjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről