36 százalékkal nőtt tavaly a magyar export Üzbegisztánba

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. január 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél az Alpine Electronics, a DENSO Manufacturing Hungary és a Diamond Electric Hungary beruházását bejelentő tájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. január 12-én. A három japán vállalat összesen 6,5 milliárd forint összegű autóipari beruházást hajt végre Magyarországon, ehhez a kormány 2 milliárd forint támogatást biztosít. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A magyar kivitel Üzbegisztánba tavaly az első tíz hónapban 36 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és bőven meghaladta a 100 millió dollárt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután telefonon tárgyalt Sardor Umurzakov miniszterelnök-helyettessel, az üzbég befektetésért és külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterrel.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter közösségi média bejegyzésében azt írta, a magyar export bővülése annak is köszönhető, hogy - korábbi ígéretüknek megfelelően - az üzbég hatóságok egyszerűsítették a magyar gyógyszerek ottani regisztrációját.

Hozzátette:

A miniszter jelezte, hogy Sardor Umurzakov egy hónap múlva érkezik Budapestre, ugyanis február közepére összehívták a kormányközi gazdasági vegyes bizottság ülését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

- tette hozzá Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint az együttműködésnek jó alapot adnak a fiatalok közötti kapcsolatok, ezért jó hírnek nevezte, hogy csaknem 500 üzbég diák jelezte érdeklődését magyarországi ösztöndíjra szeptembertől.