Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kiderült, hány elektromos autó közlekedett tavaly a világ útjain

elektromos autó töltés
A horvátoknál tuti nem lesz gondja az e-autó töltéssel
Vágólapra másolva!
Bár a globális autóipar teljesítménye 2019-ben nem volt kiemelkedő, az elektromos és a hibrid meghajtású személyautók száma robbanásszerűen növekedett. Megmutatjuk, a világ mely régiójában hány e-autó közlekedett az utakon tavaly!
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökség friss jelentéséből kiderül: tavaly világszerte összesen 2,1 millió elektromos, illetve hibrid személyautó talált gazdára.

Ezzel a kiugróan magas növekedéssel e járművek globális állománya átlépte a 7,2 milliót.

Az e-autók legnagyobb piaca továbbra is Kína, az értékesített járművek több mint felét itt adták el. Kínát Európa követi, 560 ezer járművel, majd az USA, 330 ezer autóval.

Illusztráció Forrás: Pixabay / Készítette: stux

Kína elsőbbsége egyébként tükröződik a használatban tartott e-autók számában is: a világszerte az utakon futó 7,2 millió ilyen járműnek közel a fele, 3,35 millió autó a távol-keleti országban közlekedik. Ez közel kétszerese a USA e-autó állományának.

A Statista grafikája bemutatja, hogyan alakult az e-autók számának növekedése a világ nagy régióit tekintve az elmúlt években:

Infographic: 7.2 Million Electric Cars Hit the Roads in 2019 | Statista You will find more infographics at Statista

Bár az e-autók száma lényegében egy évtized alatt érte el a semmiből a 7,2 milliót, egyelőre továbbra is a hagyományos meghajtások a keresettebbek az autópiacon: az elektromos vagy hibrid üzeműek a tavalyi globális értékesítés 2,6 százalékát adták csak. A Nemzetközi Energiaügynökség ugyanakkor arra számít, az arányok fokozatosan az elektromos autók irányába tolódnak el.

Magyarországon rengetegen kértek támogatást elektromos autó vásárlásához

Felülmúlta a várakozásokat az érdeklődés a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására megnyílt, 5 milliárd forint keretösszegű pályázaton. Már az első órákban csaknem 900-an nyújtottak be pályázatot, az igényelt támogatás mértéke meghaladta a 4 milliárd forintot - ismertette nemrég Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A pályázatban az egyéni vásárlók mellett a személyszállítási szolgáltatást nyújtó taxisok és a futárszolgáltatással foglalkozó vállalkozások is kérhettek támogatást elektromos gépjárművek beszerzéséhez. Kaderják Péter kiemelte, a taxisok részéről volt a legintenzívebb az érdeklődés, a pályázataikban igényelt támogatások összege megközelítette a számukra az 5 milliárd forintból elkülönített 2 milliárd forintos keret határát. Az államtitkár elmondta, a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek beszerzésére kiírt pályázat támogatási rendszerét - a februárban kidolgozott klíma- és természetvédelmi akciótervnek megfelelően - úgy alakították ki, hogy az minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését, és a pályázókat az olcsóbb, a kisebb árkategóriájú elektromos autók felé terelje.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről