Évtizedek óta nem látott erős hónap volt a Wall Streeten és Londonban

Wall Street seen quite due to Coronavirus pandemic Charging Bull Statue,Financial district New York,New York City  USA koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség tőzsde Wall street
NEW YORK, USA - MARCH 29: Charging Bull Statue is seen lonely at the Financial District in New York City, United States on March 29, 2020. New York is ranked as one of the largest International Financial Centres ("IFC") in the world, now seen so quiet due the Covid-19 pandemic. Tayfun Coskun / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az idei év komoly kilengéseket produkált a részvénypiacokon, azonban a március végén elért mélypontok óta jelentős felívelések következtek. Novemberben pedig már olyan erős hónapot produkáltak a tőzsdék, hogy az 1980-as évek óta nem látott emelkedéseket láthattak a befektetők.
Vágólapra másolva!

Az amerikai részvénypiac némi csökkenéssel zárta november utolsó kereskedési napját, azonban ez nem gátolta meg abban a Wall Streetet, hogy 1987 óta nem látott erős hónapot produkáljon.

Hétfőn a Dow Jones Industrial Average 0,9 százalékot, az S&P 500 index 0,5 százalékot, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq index 0,1 százalékot gyengült hétfőn. Ezzel együtt is erős volt azonban a november.

A Dow Jones például 11,8 százalékot erősödött novemberben, ami 1987 januárja óta a legerősebb hónap volt.

Az S&P 500 és a Nasdaq index 10,8, illetve 11,8 százalékot emelkedett, ami idén április óta a legerősebb hónapot jelentette a két mutató számára – írja a CNBC.

Erős hónap a Wall Streeten

Az idei év korábbi szakaszaihoz képest a fordulatot jól mutatja, hogy novemberben az utazási és légi közlekedési vállalatok igen erősen teljesítettek. Ez pedig arra utal, hogy ezek a szektorok pozitív korrekciót produkálnak az idei évben, korábban, tapasztalt összeomlások után.

A teljes képhez tartozik, hogy az alacsony kapitalizációjú vállalatok részvényeit tömörítő Russel 2000 index novemberben 18 százalékot izmosodott, ami a valaha volt legerősebb hónapot jelentette az index történetében.

Az egyes iparágak körében a gazdasági változásokra érzékeny ciklikus szektorok szintén igen jól teljesítettek ebben a hónapban, ahogy a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kedvező hírek optimizmust váltottak ki a befektetőkből. Mindeközben az idei év egyik nagy vesztesének számító energiaszektor 26,6 százalékot erősödött novemberben.

A Dow Jones részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az egyes részvények tekintetében a Boeing és az American Express volt a Dow Jones index két éllovasa, 45,9, illetve 30 százalékos erősödéssel. Mellettük azonban olyan óriások is 20 százalék fölötti emelkedést produkáltak, mint a JPMorgan, a Chevron vagy a Goldman Sachs.

Londonban is örülhettek

Nem csupán az amerikai tőzsde produkált azonban kiugróan jó hónapot.

A brit FTSE 100 részvényindex ugyanis 12,4 százalékkal erősödött, amivel az index összértéke több mint 180 milliárd fonttal bővült.

Ez pedig 1989 januárja óta a legerősebb hónap volt, akkor a mutató 14,4 százalékkal emelkedett – írja a The Guardian.

Noha a lapnak nyilatkozó elemzők szerint inkább óvatos optimizmus uralkodik manapság a piacokon, jól látszik, hogy a pénzügyi piacok széles körében erősödött a kockázatvállaló hangulat, ami felhajtotta a részvényárfolyamokat.

A FTSE 100 részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Miközben tehát a brit és európai mutatók széles körben erősödtek, az amerikai Dow Jones index nemrég, történetében először, elérte a 30.000 pontos álomhatárt,

az olajár is majdnem 10 dollárral emelkedett hordónként.

Utóbbi arra utal, hogy a befektetők a világgazdaság talpra állása mellett az energiakereslet növekedésére számítanak.