Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Adómentes a kifizető által biztosított járványügyi szűrővizsgálat

Budapest, 2020. november 24. Mintát vesznek egy dolgozó orrnyálkahártyájáról a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló tesztelésen a Budafok-Tétényi Önkormányzat Egyesített Bölcsődéjében a XXII. kerületi Leányka utcában 2020. november 24-én. Elkezdődött az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
2020. november 27-étől változtak a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szabályai, melynek értelmében adómentes lett a kifizető által biztosított járványügyi szűrővizsgálat juttatása, annak időpontjától függetlenül - hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Vágólapra másolva!

Ez azt jelenti, hogy a kialakult járványhelyzetre tekintettel

adómentesnek minősül, ha a kifizető járványügyi szűrővizsgálatot – például koronavírustesztet – biztosít, vagy annak költségeit megtéríti a magánszemély számára.

A megváltozott szabályok alapján akkor sem kell adóköteles jövedelmet megállapítani, ha a koronavírus világjárvány első hullámának időszakában, a veszélyhelyzet megszűnését követően, vagy az azóta eltelt időszakban végeztek szűrővizsgálatot kifizetői finanszírozással.

A koronavírustesztre vonatkozó új adómentesség a vizsgálat időpontjától független, így visszamenőleg, az első hullám időszakára is érvényes Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kifizetőnek a módosítás alapján a NAV honlapján megjelent tájékoztatóban ismertetett feltételeket nem kell vizsgálnia, ha a koronavírustesztet adómentesen biztosítaná a magánszemély számára.

Forrás: Nav.gov.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről