Ijesztő mennyiségű ellopott adat kering a neten, bárkié köztük lehet

adathalászat
Hand shadow casted over keywboard, conceptual image of cyber crime.
Vágólapra másolva!
Rengeteg eltulajdonított adat kering a neten, amelyek egy lekapcsolt hekkerboltból szivárogtak ki, és nagyjából 23 ezer weboldal információit tartalmazzák. Ezek között számos magyar vonatkozású is akad.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, elkerülhetetlen, hogy időről-időre kiszivárogjon néhány felhasználói adat a nagyobb adatbázisokból. Ennek oka lehet egy rosszul beállított védelmi mechanizmus, egy technikai meghibásodás vagy egy hekkertámadás is, azonban a felhasználók ez ellen nem sokat tehetnek - írja a PCWorld.hu.

A lap ezért azt tanácsolja,

érdemes néhanapján ellátogatni a Have I Been Pwned? weboldalra, ahol leellenőrizhetjük, hogy e-mail-címünkhöz kapcsolódóan történt-e szivárgás.

Ezt most ismét érdemes megtenni, ugyanis jelenleg rengeteg eltulajdonított adat kering a neten, amelyek egy hekkerboltból származnak, és számos magyar vonatkozású van azok között.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Ian Hooton

A Cit0Day.in nevű boltot még szeptemberben kapcsolták le, hiszen a profilja az volt, hogy feltört adatbázisok információit gyűjtötte össze, majd azokat napi vagy havidíjas előfizetésekért árulta hekkereknek. Az oldal leállítása után annak adatai valahogy utat találtak a netre, ahol időről időre feltűnnek.

Visszataszító átverés terjed a koronavírus felhasználásával

Ha lehet, senki ne nyisson meg olyan e-mailt, amelyben ismeretlenek a járvány elleni védekezésről szóló Word dokumentumot küldenek. Valahol vártuk, hogy bekövetkezik, és nem kellett csalódnunk. Ahogy szinte minden nagyobb eseményre, botrányra, pánikra és egyéb közszájon forgó témára rárepülnek webes bűnözők, most a koronavírust is felhasználják arra, hogy teljesen másfajta vírust terjesszenek, amellyel nem az embereket, hanem a számítógépeiket veszik célba.

A kiszivárgott csomag adatbázisainak egy része meglehetősen régi, azonban akadnak köztük frissen feltörtek is, így mindenképp érdemes lehet ellenőrizni, hogy köztük vannak-e az adataink.

Aki áldozatául esett az adatszivárgásnak, annak érdemes lecserélnie jelszavait, és ahol csak lehet, kétlépcsős azonosítást beállítani.