Néhány hal háromezer óra alatt végigvitt egy videójátékot

diszkosz hal akvárium víz alatti élet
Akár egy ilyen diszkosz hallal is lehet találkozni
Vágólapra másolva!
Akváriumban élő halak mozgásérzékelők segítségével játszották végig a Pokémon nevű videójátékot egy érdekes kísérlet során, amelyet ráadásul élőben is követhettek az érdeklődők. Elmondjuk, miért van ennek a sajátos kísérletnek jelentősége.
Vágólapra másolva!

Létezik egy különös elgondolás számítógép és állatvilág találkozásáról. A végtelen majom elmélet lényege, hogy ha egy majmot leültetünk a billentyűzet elé és hagyjuk, hogy végtelenszer leüsse a gombokat, akkor egy idő után képes lesz pontosan leírni bármilyen szöveget. Ezt az elméletet most egy YouTube csatorna is megkísérelte igazolni, csak épp halakkal, a billentyűzet helyett pedig Pokémon játékot adtak az akvárium lakóinak.

A kísérlet sikeresen zárult, hiszen az érzékelőkkel követett halak 3195 óra alatt teljesítették a Pokémon harmadikgenerációs videójátékot, vagyis egyúttal a harmadik videojátékukat fejezték be.

A halak akváriumát több területre osztották fel, amelyek megfelelnek a játékkonzolon található gomboknak. Egyszerre mindig csak egy hal tartózkodott az akváriumban és 12 óránként lecserélték őket annak érdekében, hogy egészségesek maradjanak. A halak teljesítették a küldetést, így a fenti elméletnek a csatorna sajátos módon, de igazolását adta.

Hasonló kísérlet ment végbe 2014-ben a Twitch platformon, ahol a streamer nézői dönthették el a chat segítségével, hogy merre haladjon és milyen gombokat nyomjon a játékos. Mindez komoly nehézségeket okozott, hiszen sokan szándékosan hátráltatták az előrehaladást, de 16 nap alatt azért így is sikerült teljesíteni a játékot.