A világ 2019-ben túljuthatott a szén-dioxid-kibocsátás csúcspontján

Business Engineers site construction building environmental management survey background diversity team maintenance career concept work energy professional worker company future real estate ground system project measure employment conference contractor sh
Silhouette Teams of Business Engineers looking for blueprints in construction sites through blurry construction sites at sunset.
Vágólapra másolva!
Alapvető átalakulásokon mehet keresztül a globális energiapiac a következő évtizedekben – derül ki egy friss, átfogó jelentésből. Mindez pedig arra utal, hogy nem csupán a vezetőknek és az energiapiaci vállalatoknak, hanem a befektetőknek is alkalmazkodniuk kell majd a változásokhoz.
Vágólapra másolva!

A következő 30 év jelentős fordulatokat hozhat a globális energiapiacon, amely 2050-re alapvető átalakulásokon mehet keresztül – derül ki a BloombergNEF által kiadott, New Energy Outlook 2020 (NEO) című jelentésből.

A jelentés egyik fontos következtetése, hogy a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett globális keresletcsökkenés nagyjából két és fél évnek megfelelő károsanyag-kibocsátást söpör ki a piacról a 2020 és 2050 közti időszakra vetítve.

A NEO számításai szerint a kibocsátás 8 százalékkal csökken 2020-ban.

Ami pedig szintén nagyon jó hír: bár a gazdaságok talpra állásával újra emelkedni kezd majd a kibocsástás, nem fog visszatérni a 2019-es szintre.

Következésképpen a jelentés úgy számol, hogy

a 2019-es év volt a globális szén-dioxid-kibocsátás csúcspontja, ahonnan már csak lefelé vezet út.

2027 és 2050 között a kibocsátás évente átlagosan 0,7 százalékkal mérséklődhet.

Rekord mennyiségű zöld energiát állítottak elő tavaly

Jelentős növekedést produkált tavaly a napenergia. A megújuló energiaforrás 2019-ben ugyanis az új kapacitások 45 százalékát adta, a széllel együtt pedig az új kapacitások többségét biztosították.. A szén azonban még mindig nagyon fontos szerepet tölt be a globális energiamixben.

Mindazonáltal ez még mindig nem elég a klímacélok tartásához. A NEO szerint ugyanis a világ most azon az úton jár, hogy a felmelegedés 3,3 Celsius fokos lehet 2100-ra. Ahhoz, hogy a célnak megfelelően, 2 fok alatt lehessen tartani a felmelegedést, a szén-dioxid-kibocsátásnak 6 százalékos éves csökkenést kellene produkálnia 2050-re.

Az egyes területek tekintetében az látszik, hogy a szénfelhasználás drasztikusan csökkenhet a globális energiamixben, míg a napenergia 2050-re a globális áramtermelésnek már 56 százalékát adhatja.

Ezzel együtt a közlekedés igen gyors dekarbonizációs folyamaton mehet keresztül 2050-re. A jelentés szerint 30 év múlva a személyautókkal megtett mérföldek 60 százalékát elektromosság biztosítja majd.

Kiderült, melyik évtől lehet ugyanannyiért elektromos autót gyártani, mint hagyományosat

2024-re ugyanannyiba fog kerülni egy elektromos autó gyártása, mint egy belső égésű motorral működőé. Az UBS svájci befektetési bank és pénzügyi szolgáltató jelentése alapján 2022-re 1900 dollárra csökken a gyártási különbözet, ami 2024-re teljesen el is fog tűnni.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a lítium-ion akkumulátorok költsége több mint 50 százalékkal csökkenhet a következő évtizedben.

A jelentés emellett más fontos prognózisokat közölt. A megújuló energiaforrások és az akkumulátorok várhatóan a 80 százalékát viszik majd el az új energiákba irányuló, összesen 15.100 milliárd dollárnyi beruházási tortának – a friss tőke 45 százaléka az ázsiai csendes-óceáni térségbe áramolhat.

A globális olajkereslet várhatóan 2035-re éri el a csúcspontját, majd 2050-re visszacsúszhat a 2018-as szintre.

Emellett az elektromos és a belsőégésű motorok által hajtott autók árának paritása már 2025-re eljöhet.

A mélytengeri bányászat lesz végül a megfejtés az ipar nagy problémájára?

Miközben a globális energiaszektor egyre zöldebbbé válik, az átállásnak hatalmas nyersanyagigénye van, ami egyre súlyosabb kihívást jelent. Az egyik lehetséges megoldást a mélytengeri bányászat jelenti, ám nagy kérdés, hogy hosszú távon ez lehet-e a legjobb technológia.

A fosszilis tüzelőanyagok közül egyedül a gáz produkálhat folyamatos növekedést (évente 0,5 százalékkal) 2050-ig. A jelentés kiemelte, az olcsó gáz az Egyesült Államokban például lassíthatja az energiapiaci átállást.

Végül a globális szénkereslet már 2018-ban elérhette a csúcspontját, az évszázad közepére pedig a piaci részesedése (elsődleges forrásként) 18 százalékra süllyedhet vissza a jelenlegi 26 százalékról.

Kínában 2027-ben, Indiában pedig 2030-ra érheti el a tetőpontját a szénfogyasztás, ahonnan ezekben a gazdaságokban is zsugorodás következik.