Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több nagy légitársaság digitális tanúsítványt vezetne be járatain

koronavírus, vírus, járvány, maszk, védőfelszerelés, Split, Horvátország, ügyintézés, repülőtér, utazás
Tourists wearing face masks wait at Split International Airport in Split, Croatia, on August 21, 2020. - As United Kingdom removed Croatia from the list of "safe countries" to travel due to rising number of cases of COVID-19 throughout the country, many British tourists arrived at airport to return back to their country because of stricter measures when returning from Croatia. (Photo by Damir SENCAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Decemberben indul egy új kezdeményezés, mely egy digitális egészségügyi igazolványként igazolja majd, hogy az utas friss koronavírus-tesztje negatív. Öt nagy cég fogott össze, hogy egyfajta kvázi-szabványként bevezessék ezt a megoldást a koronavírus fertőzést elkapó utasok kiszűrésére.
Vágólapra másolva!

A The Common Projects cég által, a Világgazdasági Fórum támogatásával kifejlesztett applikáció lényege, hogy

egy mobitelefonra letöltött digitális tanúsítvánnyal tudja igazolni majd az utas a negatív koronavírus-tesztjét.

A CommonPass nevű igazolás használata nem lesz ugyan kötelező, de abban az esetben is hasznos lehet, ha elterjedté válik az az egyelőre még csak egy cég részéről bejelentett gyakorlat, hogy a légitársaságok csak koronavírus ellen beoltott utasokat engednek a fedélzetükre.

Ez az első légitársaság, amely megköveteli majd utasaitól a koronavírus elleni oltást

A Qantas ausztrál légitársaság vezérigazgatója, Alan Joyce egy tévéműsorban úgy nyilatkozott, hogy a vakcina elérhetőségéig már nem repülnek, attól kezdve viszont csak olyan utas szállhat fel majd a nemzetközi gépeikre, akit beoltottak a Covid-19 koronavírus ellen. A vezető szerint más légitársaságok is követni fogják a példájukat.

Az applikáció abban is segíthet, hogy

általa igazolható lehet a negatív eredményű koronavírus-teszt

azokban az országokban, ahol igazolás hiányában a külföldről érkezetteknek kötelező kéthetes karantént rendelnek el.

Természetesen nem csak a repülőgépjáratok utasai esetében, hanem például a nemzetközi hajójáratok esetében is lehetne alkalmazni a CommonPass-t, folytatnak ilyen irányú tárgyalásokat is.

repülőgép, koronavírus, Covid19 Forrás: Pradpriew / Shutterstock

A CommonPass-tól függetlenül a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is dolgozik egy hasonló digitális egészségügyi alkalmazás kifejlesztésén, amely várhatóan a jövő év első negyedében jelenik meg.

Ezeknek a megoldásoknak szerepe lehet abban, hogy

az utasok bizalma visszaálljon, és így újra emelkedhessen a légiforgalom világszerte.

Az idei év utolsó hónapjában induló digitális egészségügyi igazolvánnyal kapcsolatos kezdeményezéshez eddig a United Airlines, a Lufthansa, a Virgin Atlantic, a Swiss International Air Lines és a JetBlue csatlakozott.

Forrás: Növekedés.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről