Egyetemi katedrára áll Carlos Ghosn, a szökött, volt autóipari csúcsvezető

Kaslik, 2020. szeptember 29. A pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn, a Nissan járműgyártó cég leváltott elnöke (k) beszél a libanoni Kasliki Szentlélek Egyetemen (USEK) 2020. szeptember 29-én. MTI/AP/Huszein Malla
Vágólapra másolva!
Carlos Ghosn, autóipari volt vezető tavaly év végén bukott meg, majd decemberben Libanonban bukkant fel, ahová - kémhistóriába illő módon - hegedűtokban szökött meg Japánból bírósági tárgyalása elől. Az év elején az ügyét még körüllengő figyelem azonban elapadt, ahogy a média érdeklődését a járvánnyal kapcsolatos fejlemények vették át. Egészen mostanáig. A Reuters ugyanis utánajárt, mivel tölti a mindennapjait a volt sikeres autóipari vezető Libanonban. A hírügynökségi beszámoló alapján pedig bemutatjuk, hogyan kapott katedrát a szökött Nissan vezér.
Vágólapra másolva!

Carlos Ghosn, a Nissan és a Renault egykori vezetője, Japánból menekült el a bírósági eljárás elől, filmbe illő, kalandos szökési történetét az Origo is bemutatta:

Hollywoodi sikerfilm lehetne a Nissan-vezér szökése

Az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb bűnténye körvonalazódik előttünk: a főszereplő Carlos Ghosn, a Renault, a Nissan és a Mitsubishi autógyárak volt vezetője, akit dollártízmilliós sikkasztással vádolnak. Japánban házi őrizetben tartották, ahonnan hollywoodi produkciókba illő kalandos körülmények között megszökött, hogy egyszer csak Libanonban bukkanjon fel.

Most kiderült: Ghosn egyetemi üzleti képzést indít Libanonban, abban az országban, amely mély gazdasági válságba jutott, és amelyet évek óta hibás kormányzással, rossz gazdálkodással és korrupcióval vádolnak. A kis állam gazdasága az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta felhalmozott adósságok miatt válságban van, amit a 2020. augusztus 4-én Bejrútban történt pusztító ammónium-nitrát robbanás csak fokozott.

Ghosn azonban kiváló menedéket talált a közel-keleti országban. Kilenc hónappal a menekülése után már be is mutatta a libanoni fővárostól északra fekvő magánegyetem, az Université Saint-Esprit de Kaslik (USEK) felzárkóztatására vonatkozó üzleti képzési tervét, melynek keretében

szakemberek számára kínálna technológiai képzést és induló vállalkozásokat segítene a munkahelyteremtésben.

Ezekre minden bizonnyal nagy szüksége is van most a libanoni gazdaságnak.

- mondta a volt vezető a hírügynökségnek.

Képzési programja munkahelyek teremtéséről, a foglalkoztatás bővítéséről és a vállalkozói réteg létrehozásáról szól, azzal a céllal, hogy a társadalom szerepet vállalhasson az ország újjáépítésében.

"Ha sikerül visszaszerezni a bizalmat, a pénz jönni fog" - vallja Ghosn, aki szerint bármilyen kiváló terv csak akkor ér most bármit is Libanonban, ha azt végre is hajtják. Ezért üzleti képzési programjának célja a gyakorlati segítségnyújtás a gazdaság és a vállalkozások beindításához.

A tapasztalataira támaszkodó program középpontjában a bajban lévő cégek, a problémás környezettel küzdő vállalatok helyzetének megfordítása áll, de beletartozik az is, mit kell tennie valakinek azért, hogy „felbecsülhetetlenné" válhasson egy cégnél.

A pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn, a Nissan járműgyártó cég leváltott elnöke beszél a libanoni Kasliki Szentlélek Egyetemen (USEK) Forrás: MTI/AP/Huszein Malla

Az egykori vezért egyébként az USEK kereste meg néhány héttel azután, hogy Libanonba érkezett. Ghosn szerint több nemzetközi vezető elvállalta, hogy pro bono (vagyis a közjóért cselekedve, ingyen) tanfolyamokat indítson, így például a Jaguar és a Land Rover vezérigazgatója, Thierry Bolloré, a Goldman Sachs volt alelnöke, Ken Curtis, vagy a kockázati tőkebefektető Raymond Debbane is.

A várhatóan jövő márciusban kezdődő rövid kurzusok 15-20 vezető beosztású hallgató számára biztosítanak helyet Libanonban és a Közel-Keleten. Ghosn arról is beszélt, hogy amikor vezetőként működött a nagyvállalatnál, a Nissan japán vezetőképzési programja nyitott volt más vállalatok szakemberei előtt is.

Az USEK új programja olyan technológiák elsajátítására képezne ki szakembereket, mint például a számítógépes tervezés vagy a mesterséges intelligencia.

Az induló vállalkozások (startupok) kapcsán pedig inkubátorházat hozna létre és ebben elsősorban olyan projekteket támogatna, amelyeknek valamilyen környezetvédelmi célja van, példaként említve egy projektet, amelynek keretében szennyvízből műtrágyát előállító megoldáson dolgoznak.

Carlos Ghosn az egyetemen Forrás: MTI/AP/Huszein Malla

A volt vezér azt is elmondta, hogy azért választotta a USEK-et egy nagyobb libanoni egyetem helyett, mert

szeretett volna egy olyan intézménnyel együtt dolgozni, amely leendő hallgatóiként nem csak a tehetősebbeket, hanem a társadalom szélesebb köreinek tagjait is megszólítja.

„Ezeknek a diákoknak jobban kell most a segítség, mint bárki másnak. Ez az a réteg, melyet a mostani helyzet igazán sújt"- mondta Ghosn. "Segíteni fogok a gazdaság építésében azzal, hogy olyan problémákat oldunk meg, melyekkel ma minden libanoni ember szembesül" - tette hozzá az egykori cégvezér.

Forrás: Reuters.com