Lassul Kínában a sertéshús árának emelkedési üteme

sertés malac disznó
Nyírjákó, 2011. november 22. Koca szoptatja malacait a nyírjákói sertéstelepen. A Startmunka kistérségi mintaprogram keretében hat nyírjákói Start kártyás munkavállaló tanulja a sertéstenyésztést. A közfoglalkoztatási program első, október 20-tól december 31-ig tartó szakaszára közel 3 millió forintot kapott a település. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Bár lassult a sertéshús árának növekedése Kínában, még így is 25,5 százalékkal nőtt az előző adatszolgáltatáshoz képest.
Vágólapra másolva!

A sertéshús ára 100 százalék feletti növekedést produkált az elmúlt évben, mivel az afrikai sertéspestis megtizedelte a kínai sertésállományt, olyannyira, hogy hiánycikké vált az 1,4 milliárd lakosú országban.

Ennek következtében az első három negyedévben a sertéshús import több, mint kétszeresére nőtt.

De nem csupán a sertéshús behozatal nőtt meg az országban, a marhahús és egyéb mezőgazdasági termékek importja is jelentős növekedést mutatott.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A zöldségek ára 17,2 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Az élelmiszerárak továbbra is 7,9 százalékkal magasabban vannak, mint tavaly ilyenkor, az összesített fogyasztói árindex 1,7 százalékkal nőtt, írja a Kínai Statisztikai Hivatal jelentése alapján a CNBC.