Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kína elkezdett bevásárolni japán állampapírokból

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
Több mint hároméves csúcsra emelkedett a kínaiak japán állampapír vásárlása. A világ második legnagyobb gazdasága hirtelen elkezdett lecsapni a japán kötvényekre, és több mint háromszorosára növelte az állományát április és július között, az előző évhez képest.
Vágólapra másolva!

Az idei április és július között Kína összesen 1460 milliárd jen (13,8 milliárd dollár) értékben vásárolt közepes és hosszú lejáratú japán államkötvényt – írja a CNBC a japán pénzügyminisztérium és jegybank adatai alapján. A kínai vásárlás idei üteme 3,6-szerese volt a tavalyinak.

Összevetésképpen, az Egyesült Államok mindössze 30 százalékkal növelte a vásárlásait ugyanebben az időszakban, miközben Európa 3000 milliárd jen értékben szabadult meg japán kötvényektől.

A japán állampapírok hozama egyébként nulla százalék körül mozog, aminek köszönhetően nem számítanak túlságosan vonzó befektetésnek a globális piacon. Mindazonáltal a háttérben van egy szempont, amely némileg módosítja a helyzetet, és ezáltal a kínai vásárlás is érthetőbbé válik. Miként az Aberdeen Standard Investments szakértője kiemelte, a japán állampír egészen kedvező eszköz lehet, attól függően, milyen fizetőeszközzel finanszírozza valaki a vásárlást.

A 10 éves lejáratú japán állampapír hozamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A kínai menedzserek ugyanis relatíve jól kereshetnek azon, ha jüanért japán állampapírt vásárolnak, majd átváltják amerikai dollárra a devizakitettséget. Ezzel a kínai fél akár 0,56 százalékos prémiumot is tud realizálni egy 30 éves lejáratú állampapírral, amely egyébként is magasabb hozamot jelent a hosszú lejárat miatt.

Vagyis a kínai befektetők lényegében egyszerre vásárolnak kötvényt és hajtanak végre egy devizaügyletet, kihasználva a jüan pozícióját.

Ezzel pedig Kína a jüan felértékelődését is szabályozni tudja a japán jennel szemben, mivel jüant adnak el, hogy jenben jegyzett állampapírt vásároljanak. A kínai fizetőeszköz ugyanis jelentősen megerősödött idén, nemcsak a jennel, de az amerikai dollárral szemben is.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy globális összevetésben az enyhe mínuszos hozamokkal forgó japán állampapírok többet is hoznak a befektetőknek egyes európai társaiknak. Ha ugyanis a biztonságos menedéknek számító kötvénypiacot nézzük, akkor Svédországban, Svájcban vagy az eurózóna magállamaiban masszívabb mínuszok uralkodnak, mint Japánban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről