Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Meglepő módon a Disney teljesen átszervezi a működését

Disney+ : Illustration
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 08: In this photo illustration, the Disney + logo is displayed on the screen of an Apple MacBook Pro computer on November 08, 2019 in Paris, France. The Walt Disney Company will launch its streaming service (Svod) Disney plus in the United States on November 12, 2019, for Europe, it will be necessary to wait until the beginning of the year 2020. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kilőtt a Disney részvényárfolyama, miután a vállalat bejelentette, teljesen átszervezi a média és szórakoztatóipari üzletágát. Ennek következtében az óriásvállalat sokkal nagyobb szerepet szán az igen népszerű Disney+ streaming szolgáltatójának. Ez azonban nem csak a Disney-re igaz, az amerikai médiaipar egyébként is komoly változásokon megy keresztül.
Vágólapra másolva!

Közel 5 százalékkal erősödött a Disney részvénye, miután a cég bejelentette, a jövőben sokkal nagyobb szerepet szán a Disney+ nevű streaming platformjának.

A részvény keddi felfutása önmagában 11 milliárd dollárral (237 milliárd dollárra) emelte meg a vállalat piaci értékét

– írja a Business Insider.

Amellett, hogy a Disney nagyobb hangsúlyt fektet a Disney+-ra érkező tartalmak gyártására, a forgalmazói és értékesítési csapat is egy szervezetbe kerül majd, amely a streaminghez kapcsolódó teljes üzleti folyamatot felügyeli.

A Disney működési eredményének megoszlása az egyes üzleti szegmensek között Forrás: Quartz

A Disney+ sikerét mutatja, hogy a platform csupán tavaly indult az Egyesült Államokban, de idén augusztus elején már 60,5 millió előfizetője volt. Összevetésképpen, a piacvezetőnek számító Netflixnek 193 millió előfizetője volt június végén.

A Quartz által készített grafikonon egyébként jól látszik, hogy

a televíziós szegmens az elmúlt hónapokban egyre fontosabbá vált a Disney számára.

Az idei évben pedig különösen felértékelődött a Disney+ szerepe, mivel a járvány miatt a mozik sok helyen bezártak, a premiereket pedig elhalasztották, de ennél is fontosabb, hogy a Disney parkjai is bezártak, amivel ez a szegmens súlyosan veszteséges volt.

A Reuters elemzése azonban kiemelte, nem a Disney az egyetlen vállalat, amelynek egyre fontosabb a televízió és a streaming. Az amerikai szektorban olyan óriások, mint az AT&T vagy a Comcast is egyre lendületesebben fedezik fel a szegmensben rejlő lehetőségeket.

A Disney részvényárfolyamának idei teljesítménye Forrás: Investing.com

A háttérben jelentős részben az áll, hogy a járvány miatt egyelőre nyitott kérdés, mikor áll talpra a hagyományos mozik iparága – illetve az is, hány mozi üzemeltető cég marad életben a piacon.

Az egyik üzemeltető lánc, az AMC például kedden jelezte, amennyiben a feltételek nem javulnak, már idén kifuthat a készpénzből.

Ráadásul az elmúlt években már a járvány nélkül is tapasztalható volt, hogy a stúdiók egyre kevesebb filmet szánnak mozikba. Tavaly például a piacvezető stúdiók összesen 124 filmet mutattak be mozikban, ami érezhető csökkenés volt a 2015-ben mért 147-hez képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről