Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minden akadály elhárult a történelem legnagyobb tőzsdére lépése elől

Alibaba, Alipay, Ant Financial, Ant Group
View of a logo of Alipay, the online payment service of Alibaba's Ant Financial, at the headquarters in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 24 May 2018. Alibaba's financial arm Ant Financial Services Group has finalized the last round of private funding before its initial public offering on both Hong Kong and Chinese mainland A-share markets in one or two years, with a valuation of $150 billion, tech news portal All Weather TMT reported Saturday. The fundraising will be completed mainly in the U.S. dollar, which would be $9 billion,, which might be settled in early June, the outlet citing a source familiar with the matter said, adding the amount of RMB financing, which is expected to be closed at different time, was not clear.
Vágólapra másolva!
A szakértők szerint a Saudi Aramco tőzsdére vonulásánál (IPO) is nagyobb lehet a kínai fintech cég, az Azt Group debütálása, amely nem csak egy helyszínen, hanem Hongkongban és Sanghajban egyszerre történik majd.
Vágólapra másolva!

A szakértők várakozásai szerint az egyebek mellett főleg fizetési megoldásokkal foglalkozó Ant Group első nyilvános részvénykibocsátásának értéke meghaladhatja a Saudi Aramco tavaly felállított 29,4 milliárd dolláros rekordját.

Az Ant Group jelenlegi becsült piaci értéke 230 és 250 milliárd dollár közé tehető.

A vállalat hamar megkapta az engedélyt, hogy a sanghaji Star Marketen listázzák értékpapírjaikat, azonban miután benyújtották a papírokat a kettős bejegyzéshez, a folyamat lelassult, hiszen majdnem két és fél hónapot vártak ahhoz, hogy a kínai tőzsdefelügyelet rábólintson a nem mindennapos kérésre.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Shan He

Az, hogy egy cég egyszerre két helyen vonuljon tőzsdére valóban nem történik meg gyakran, azonban nem is mondható példátlannak. A legnagyobb előnye, hogy ezáltal az adott részvénytársaság egyszerre sokkal több befektetőhöz tud elérni.

Míg Sanghaj egyre divatosabb a kínai részvényesek körében, Hong Kongra szükség van a külföldi befektetők bevonásához.

Szinén két helyen vonult tőzsdére többek között a Unilever (Egyesült Királyság és Hollandia), az Investec (Dél-Afrika és USA) és a Nordbanken/Merita (Svédország és Finnország).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről