Különös megállapodással maradna az USA-ban a TikTok

TikTok videós alkalmazás
(FILES) In this file photo taken on December 14, 2018, a logo of the application TikTok is pictured in Paris. - The Indian government on April 16 ordered tech giants Google and Apple to take down the Chinese-owned Tiktok video app after a court expressed concerns over the spread of pornographic material, sources told AFP. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb részletek derültek ki arról, miként állhat össze a TikTok az Oracle-lel annak érdekében, hogy a kínai videomegosztó platform folytathassa a működését az Egyesült Államokban. A terv szerint az Oracle nem venné meg a TikToktot, csupán partnerséget kötne a céggel. Mindeközben a TikTok kínai verziója egyre népszerűbb a hazájában, és már 600 millió aktív felhasználója van.
Vágólapra másolva!

Az Oracle vezetése jelezte, partnerséget kötne a TikTok mögött álló kínai vállalattal (ByteDance), annak érdekében, hogy a videomegosztó platform tovább működhessen az USA-ban. A bejelentés érdekessége, hogy eredetileg arról szóltak a hírek, hogy a Microsoft felvásárolná a TikTokot, de az Oracle esetében egy egészen más struktúráról van szó – írja a Reuters.

A legutóbbi javaslat szerint ugyanis az Oracle mindössze a TikTok amerikai felhasználói adatait kezelné.

Ezzel együtt a Reutersnek nyilatkozó források szerint az Oracle arról is tárgyal, hogy részesedést szerezzen a TikTok amerikai működésében.

A TikToknak egyébként nagyjából 100 millió felhasználója van az Egyesült Államokban, és különösen népszerű a fiatalok körében. A platform azért került nehéz helyzetbe az USA-ban, mert a hatóságok aggódnak azzal kapcsolatban, hogy a platform felhasználói adatokat szolgáltat a kínai Kommunista Párt számára. Noha ezt a vállalat mindvégig tagadta, Donald Trump amerikai elnök jelezte, a TikTok csak akkor tarthatná fönn az amerikai működését, ha az egy amerikai vállalat irányítása alá kerül.

Kiderült, hogy ki veheti át a TikTokot

Az Oracle amerikai szoftverfejlesztő konszern vezette konzorciumot választotta partnernek a TikTok videómegosztó applikáció egyesült államokbeli működtetéséhez a ByteDance kínai vállalatcsoport - közölte egy, az ügyhöz közel álló személy, miután a vetélytárs Microsoft vasárnap éjjel bejelentette, hogy a kínai cégcsoport elutasította rivális ajánlatukat.

Ez eredetileg mindenki számára felvásárlást jelentett, de az Oracle megállapodás most egy különös kompromisszumos megoldást hozhat. Az viszont egyelőre még kérdéses, hogy az amerikai kormány rábólint-e az átszervezési tervekre.

Mindeközben a ByteDance közölte, a TikTok kínai verziójának (Douyin) már több mint 600 millió aktív felhasználója volt augusztusban.

A friss adatok szerint összesen több mint 22 millió tartalomgyártó 41,7 milliárd jüant (6,15 milliárd dollárt) keresett a platformon az elmúlt évben.

A társaság jelezte, a következő év során összesen 10 milliárd jüant fordítanak az adatforgalmi infrastruktúra fejlesztésére, és a terveik szerint megduplázódna a tartalomgyártók bevétele.

Ezzel párhuzamosan a TikToknak közel 700 millió aktív felhasználója volt júliusban, és globálisan már több mint 2 milliárd letöltést tudhat maga mögött az applikáció.