Kiderült, hogy ki veheti át a TikTokot

TikTok, illusztráció
An Indian mobile user browses through the Chinese owned video-sharing 'Tik Tok' app on a smartphone in Bangalore on June 30, 2020. - TikTok on June 30 denied sharing information on Indian users with the Chinese government, after New Delhi banned the wildly popular app citing national security and privacy concerns. "TikTok continues to comply with all data privacy and security requirements under Indian law and have not shared any information of our users in India with any foreign government, including the Chinese Government," said the company, which is owned by China's ByteDance. (Photo by Manjunath Kiran / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Oracle amerikai szoftverfejlesztő konszern vezette konzorciumot választotta partnernek a TikTok videómegosztó applikáció egyesült államokbeli működtetéséhez a ByteDance kínai vállalatcsoport - közölte egy, az ügyhöz közel álló személy, miután a vetélytárs Microsoft vasárnap éjjel bejelentette, hogy a kínai cégcsoport elutasította rivális ajánlatukat.
Vágólapra másolva!

A ByteDance azóta folytatott tárgyalásokat a világszerte 2,2 milliárd felhasználóval rendelkező TikTok amerikai üzemeltetési jogának eladásáról, amióta Donald Trump amerikai elnök augusztusban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kilátásba helyezte, hogy betiltja a népszerű applikáció amerikai működését, ha azt nem adják el egy amerikai cégnek.

Az Oracle-lel kötött megállapodás nem eladás formáját ölti majd, hanem egyfajta struktúraváltásét.

Az Oracle a kínai vállalatcsoport technológiai partnereként vesz majd részt az üzletben, és a TikTok amerikai felhasználóinak adatait fogja kezelni - tette hozzá a forrás, akire hivatkozva a Wall Street Journal című üzleti lap és a CNBC amerikai televíziós lánc is beszámolt a megállapodásról.
A forrás azt nem árulta el, hogy a TikTok amerikai üzemeltetésében a továbbiakban mekkora tulajdoni része lesz a ByteDance-nek és befektetőinek.

Illusztráció Forrás: AFP/Manjunath Kiran

A megállapodást még az amerikai és a kínai kormánynak is jóvá kell hagynia, s egyelőre nem tudni, hogy Trump, aki azt akarta, hogy a TikTok többségi tulajdona egy amerikai technológiai cég kezébe kerüljön, áldását adja-e a tervezett megállapodásra.

Előzőleg Kína gördített akadályt az eladás elé azzal, hogy augusztus végén új szabályozást léptetett életbe, amelynek értelmében "adatelemzés alapján személyre szabott IT-technológiát" csak a kormány engedélyével lehet külföldre eladni.
Sem a ByteDance, sem az Oracle nem kommentálta a megállapodásról szóló értesülést, és a washingtoni Fehér Ház sem volt hajlandó nyilatkozni.