Online indítanák újra a világ egyik vezető, tavaly csődbe ment utazási irodáját

A Thomas Cook Airlines repülőgépe Frankfurtban
Vágólapra másolva!
Brit sajtóértesülések szerint még ebben a hónapban újraindulhat az eredetileg 1841-ben alapított, majd 2019-ben csődbe ment utazási iroda, a Thomas Cook. A világ egyik első, és egyben a legrégebbi brit utazási iroda neve alatt a brand kínai tulajdonosa nyújtana újra szolgáltatást.
Vágólapra másolva!

A kínai Fosun, melyhez a tavalyi bedőlés után a vállalat maradéka és a névhasználat került, tulajdonosként újraindítaná a patinás utazási irodát, mely fénykorában évente több százezer ember üdültetéséért felelt és több tízezer embernek adott munkát.

A vállalatnál a tervekről annyit árultak el, hogy

is megtörténthet az újraindulás, közelebbit azonban egyelőre nem tudnak mondani, mert minden a hatósági jóváhagyástól függ.

A korábbi felvételen, a Thomas Cook Airlines repülőgépe Frankfurtban Forrás: AFP/Martin Öser

A brit sajtóban felidézik, hogy tavaly novemberben - a cég szeptemberben jelentett csődöt - a Fosun turisztikai vállalatcsoport elnöke úgy fogalmazott, a Thomas Cook márkanevet "olyan brandnek tekintik a csoporthoz tartozók közül, melynek értékében mindig és minden kétséget kizáróan bíztak" a vezetők.

A Fosun korábban 11 millió fontot (ma kb. 4,3 milliárd forint) fizetett a névhasználatért és a cég webes portáljáért, valamint néhány, a csoporthoz tartozó hotelmárkáért.

Amikor a Thomas Cook tavaly csődöt jelentett, összesen mintegy 150 ezer nyaralójuk ragadt külföldön, akik kormányzati segítség nélkül nem tudtak hazajutni. Számukra akkor a brit kormány - más országokkal együttműködve - minden idők legnagyobb hazatelepítési légi hídját szervezte meg. Utoljára ennyi embert csak a második világháború ideje alatt, Dunkirkből kellett hazaszállítaniuk.

A Sky News megjegyzi, a Fosun szándéka a márka újraindítására különösen figyelemre méltó akkor, amikor a koronavírus-járvány legnagyobb veszteseinek egyike épp a globális turizmus. Ugyanakkor, ha szeptemberben esetleg megvalósul az újraindulás, akkor az épp a csőd utáni egy éves évfordulóra esne.