Ezeken a helyeken várható a NAV adóellenőrök felbukkanása

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ellenőrzés
Nyíregyháza, 2013. április 24. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtója egy külföldi állampolgár adatait rögzíti útleveléből a nyíregyházi piacon 2013. április 24-én. A KGST piac néven ismert területen két szervezet száz munkatársa, a NAV vám- és pénzügyőrei, adóellenőrei, végrehajtói valamint a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal ellenőrei tartottak ellenőrzést. A helyszíni végrehajtások során öt millió forint bírságot fizettek meg az árusok. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a szeptember 7-én kezdődött 37. héten. A központi témakör ezúttal a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése, a kiemelt ellenőrzési témakör pedig a katás szerződések vizsgálata.
Vágólapra másolva!

Központi témakör: béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél - olvasható az adóhivatal portálján. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

Kiemelt ellenőrzési témakör: katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai szeptember 7. és 11. között Budapesten a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett az online pénztárgépek használatát és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai szeptember 7. és 13. között

  • kedden Pécsett, a papír- és írószer-kereskedőknél,
  • csütörtökön Mohácson, az autóalkatrész-kereskedőknél,
  • pénteken pedig Szigetváron, a József Attila utcai, valamint a Zrínyi téri vendéglátóhelyeken
  • végeznek ellenőrzéseket.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét vizsgálják.

A hivatal munkatársai továbbra is ellenőrzik a dolgozók foglalkoztatását a megye építkezésein.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Békés megye

Szeptember 7. és 11. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a békési, szarvasi, gyulai, tótkomlósi és orosházi piacokon ellenőriznek. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága szeptember 8. és 10. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a papír- és írószer-kereskedőknél ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 7. és 11. között a piacon és közterületen árusítókat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága szeptember 7. és 11. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 7. hétfő: Szécsényi járás
  • szeptember 8. kedd: Balassagyarmati járás
  • szeptember 9. szerda: Rétsági járás
  • szeptember 10. csütörtök: Salgótarjáni járás
  • szeptember 11. péntek: Bátonyterenyei járás

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a sörözőkben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei augusztus 3-ától szeptember 9-éig a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Illusztráció Fotó: Hartl Nagy Tamás - Origo

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 37. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket.

  • szeptember 7. hétfő: Ajak, Kisvárda
  • szeptember 8. kedd: Nagyhalász, Dombrád
  • szeptember 9. szerda: Sényő, Levelek
  • szeptember 10. csütörtök: Fehérgyarmat
  • szeptember 11. péntek: Újfehértó

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a zöldség-, gyümölcs-, és ruhakereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 7. és 11. között az idén még nem vizsgált vendéglátóhelyeket, valamint az építőipari vállalkozásokat ellenőrzik.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • szeptember 7. hétfő: Tapolca
  • szeptember 8. kedd: Tihany
  • szeptember 9. szerda: Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget
  • szeptember 10. csütörtök: Alsóörs, Csopak, Paloznak
  • szeptember 11. péntek: Balatonfüred

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.