Rekord mennyiségű zöld energiát állítottak elő tavaly

Napenergia, napelem
--FILE--Chinese workers install solar panels at a photovoltaic power station in Huaibei city, east China's Anhui province, 24 April 2018. China's power generation rose 7.4 percent in the first nine months of 2018, with electricity from nuclear and wind power facilities expanding at a fast pace in September. The growth in the first three quarters was 0.3 percentage points lower than the first eight months, the National Development and Reform Commission said Wednesday (24 October 2018). In September, electricity from hydropower plants rose 4.1 percent. Nuclear and wind power production surged 12.8 percent and 13.5 percent, respectively. Power consumption in the first nine months rose 8.9 percent, 2 percentage points faster than the same period of last year, but slightly slower than 9 percent for the first eight months of this year. The slowdown in power production and consumption came amid slightly slower economic growth. China's economy expanded 6.7 percent in the first three quarters, down from 6.8 percent in the first half but staying above the government's annual target of around 6.5 percent.
Vágólapra másolva!
Jelentős növekedést produkált tavaly a napenergia. A megújuló energiaforrás 2019-ben ugyanis az új kapacitások 45 százalékát adta, a széllel együtt pedig az új kapacitások többségét biztosították.. A szén azonban még mindig nagyon fontos szerepet tölt be a globális energiamixben.
Vágólapra másolva!

Rekordot ért el tavaly a napenergia, ahogy 118 gigawattal (GW) ez a megújuló forrás adta a tavalyi új energiatermelő kapacitások 45 százalékát – derül ki a BloombergNEF jelentéséből.

Ezzel 2019-ben a napenergia lett a világelső az új kapacitások telepítésében, és egyben a vizsgált 138 ország 33 százalékában már ez volt a legnépszerűbb technológia.

Mindeközben a fosszilis tüzelőanyagok részaránya 25 százalékra csökkent az új kapacitások tekintetében.

A napenergia felfutása elsősorban a jelentős költségcsökkenéseknek tudható be. A kutatás emellett rámutatott, a tavalyi év végén, világszerte, összesen 651 gigawattnyi napelem kapacitás volt elérhető, szemben a 2010-ben mért 43,7 gigawattal.

Ezzel pedig a napenergia most már maga mögött hagyta a szélenergiát is – utóbbi teljes kapacitása tavaly 644 GW volt.

Mindazonáltal a globális energiamixben továbbra is a szén kapja a legnagyobb szerepet (2089 GW), melyet a gáz (1812 GW), valamint a vízenergia (1160 GW) követ. A jelentés hangsúlyozta, a napelemek terjedésével 2022-ben 140-178 GW új kapacitást telepíthetnek.

Történelmi évet produkáltak tavaly a megújuló energiaforrások Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhao Ge

A teljes energiatermelés tekintetében tavaly a napenergia adta az összesített áramtermelés 2,7 százalékát, szemben az egy évtizeddel ezelőtt mért 0,16 százalékkal.

Ezzel párhuzamosan széntüzelésű erőművek átlagos kihasználási rátája 50 százalékkal csökkent az elmúlt évben,

azonban a szénkapacitások még így is 32 százalékos növekedést mutattak az elmúlt évtizedben, a szénenergia-termelés pedig 17 százalékkal bővült a 2010-ben mérthez képest.

Tavaly a nettó szénenergia növekedés 39 GW volt.

A BNEF elemzése rámutatott, az elmúlt évben fordult elő először, hogy a nap- és szélenergia adta globálisan az új energiakapacitások többségét, 265 gigawattnyi új telepítéssel. Ráadásul az országok közti elterjedés kapcsán is érezhető a trendváltozás. Korábban ugyanis ezek a megújuló források elsősorban a gazdag országokban terjedtek, azonban épp a költségeik csökkenésével, mára (2016 óta) ott tartunk, hogy az OECD-n kívüli országok egy csoportja adja az éves kapacitásbővítések többségét.