Egyre kiélezettebb a viszony a divatipari óriások között

tiffany ékszerbolt
'Tiffany & Co.', a store of the US jewelry company on Koenigsallee in Duesseldorf, North Rhine-Westphalia. Photo from 6th January 2015.
Vágólapra másolva!
Jogi útra terelődik a francia LVMH luxusipari konglomerátum és az amerikai Tiffany ékszergyártó üzleti megállapodása. Korábban az LVMH 16 milliárd dollárért megvette volna az amerikai céget, azonban az üzlet most meghiúsulni látszik, aminek következtében a Tiffany úgy döntött, pert indít.
Vágólapra másolva!

Tavaly még a luxusipar történetének egyik legnagyobb megállapodásának számított, amikor kiderült, a francia LVMH luxusipari óriás (amely olyan márkák mögött áll, mint a Louis Vuitton, a Dior vagy a Moët & Chandon) megvenné a legendás amerikai ékszergyártót, a Tiffanyt.

Aztán teltek a hónapok, és a 16,2 milliárd dollár értékűre tervezett üzlet egyre bizonytalanabb lett.

A Bernard Arnault által vezetett LVMH igazgatótanácsa nemrég jelezte, aggódnak a járvány és az amerikai zavargások miatt nehéz helyzetbe került Tiffany felvásárlásával kapcsolatban, ráadásul azt is bizonytalannak tartották, hogy az amerikai cég képes lesz-e az akvizíció után kifizetni a meglévő adósságát.

Közben az üzlet tervezett lezárásának dátuma is problémát jelentett. Az eredeti terv szerint november 24. lett volna a végső dátum, de az LVMH közlése szerint a Tiffany azt kérte, hogy ezt tolják ki december 31-ig. Majd ebben a hónapban belépett a képbe a francia kormány is, amely január 6-i határidőt kért, mivel Párizs aggódik azzal kapcsolatban, hogy az amerikai kormány importvámokat vethet ki egyes francia termékekre.

Még mindig bizonytalan a Tiffany ékszercég felvásárlása

A francia luxuscikkeket árusító LVMH 16,2 milliárdos felvásárlása egyre bizonytalanabb, mivel a Tiffany ékszercég helyzete nem stabilizálódott az amerikai piacon - írja a Business Insider. A Tiffany részvényei közel 9 százalékkal estek a bejelentés után. Az LVMH igazgatósága a jövő hétre értekezletet hívott össze Párizsba, hogy megvitassák a felvásárlást.

Mindezek következtében a világ legnagyobb luxuscégének számító LVMH közölte, jelen állás szerint nem látják megvalósíthatónak az akvizíciót.

Ezt azonban a Tiffany nem hagyta annyiban, és bejelentették, pert indítanak az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy kötelezzék az LVMH-t az eredeti tervek szerinti üzlet megkötésére, vagyis november végéig

– írja a The Guardian.

A Tiffany szerint ugyanis az LVMH felelőssége, hogy nem volt képes teljesíteni a vállalásait a szabályozói környezetnek való megfelelés tekintetében. Emellett az amerikai cég visszautasítja az LVMH arra vonatkozó állítását, hogy megszegte volna megállapodásból eredő kötelezettségeit, valamint azt is, hogy a járvány és az amerikai megmozdulások olyan „jelentős hátrányos következményeket" idézhetnének elő, amelyek feljogosíthatnák a francia vállalatot az üzlettől való visszalépésre vagy a feltételek módosítására.

A Tiffany elnöke, Roger N Farah közölte, sajnálatosnak tartják, hogy erre a lépésre kényszerültek, azonban az LVMH nem hagyott számukra választási lehetőséget, a vezetésnek pedig meg kell védenie a céget és a részvényeseket.