Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

50 milliárdos pályázatból fejleszthetik állattartó telepeiket a gazdák

Komárom, 2020. augusztus 14. Szarvasmarhák a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt. istállójában 2020. augusztus 14-én. A bajor tulajdonú Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a céget, és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
2020 októberétől lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására, A pályázat keretösszege 50 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

A felhívás a mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági termelők egyes csoportjai és a fiatal mezőgazdasági termelők részére szól az állattartó telepek fejlesztését szolgáló beruházások támogatására. A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket vissza nem térítendő támogatásban részesítik a rendelkezésre álló forrás erejéig. Az előleg mértéke 50 százalék.

Az állattartók jelentős része elavult létesítményekben, korszerűtlen technológiával és ebből fakadóan magas termelési költségekkel kénytelen dolgozni, ugyanakkor az ágazat versenyképességének megőrzéséhez korszerű, az európai uniós előírásoknak minden tekintetben megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek szükségesek. A korszerűtlen, elavult termelési technológiák kiterjedt alkalmazásából eredően alacsony jövedelmezőséggel és termelékenységgel egyaránt jellemezhető állattartó ágazatok versenyképessége beruházási támogatásokkal javítható. A felhívás alapvető célja az állattartó gazdaságok versenyképességének javítása, és a hozzáadott érték termelésének fokozása új, innovatív és környezetbarát technológiák elterjesztésének támogatása révén.

A felhívás keretében lehetőség van új állattartó telepek létrehozására is.

Állattartó telepek korszerűsítésére nyílik pályzati lehetőség 2020 október elsején (a kép illusztráció) Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére is. Emellett az állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújítása, technológiáinak korszerűsítése, valamint a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzése is támogatásra kerül.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg összesen 50 milliárd forint.

A támogatott projektek várható száma várhatóan 200-250 közt alakul.

A támogatási kérelmeket 2020. október 1-től 2021. február 1-ig lehet benyújtani.

További részletek a pályázati kiírásból ismerhetők meg

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről