Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Élelmiszer- és hadiipari beruházásokat, sikeres ázsiai együttműködés lehetőségét hozta a hét

kiskunfélegyháza
Kiskunfélegyháza, 2020. szeptember 7. Dolgozók a Félegyházi Pékség Kft. kiskunfélegyházi üzemében a cég versenyképességi támogatásáról szóló szerződés átadásának napján, 2020. szeptember 7-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Újra a beruházásokról szólt a hét a magyar gazdaságban: új növényolaj-finomító üzem alapkövét tették le, átadtak egy korszerű technológiájú palackozóüzemet, és több jelentős, hadiipari fejlesztést, illetve beruházást jelentettek be. Két ázsiai országgal is szorosabb együttműködésre nyílik lehetőség a héten elhangzott tájékoztatók alapján. Bemutatták az ország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját is, és kiderült: újabb pályázati konstruckió készül az elektromos autók beszerzésének támogatására. Kínából kedvező gazdasági fejleményekről érkeztek hírek, miközben a világ legértékesebb autógyártója története eddigi legnagyobb zuhanását szenvedte el.
Vágólapra másolva!

22 milliárd forintos nagyberuházás valósul meg

Új növényolaj-finomító üzem alapkövét tették le a Bács-Kiskun megyei Foktőn. Az új üzem több mint 22 milliárd forintos beruházással, 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg. Magyarország kormánya szövetségesének tekint minden olyan vállalatot, amely most hajt végre fejlesztéseket, beruházásokat annak érdekében, hogy megőrizze munkahelyeit, illetve, hogy újakat hozzon létre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Pannon Növényolajgyártó Kft. rendezvényén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Pannon Növényolajgyártó Kft. növényolaj-finomító üzemének alapkőletételi ünnepségén Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kormány szeretné támogatni a munkanélküliség ellen folytatott harcot, és minden egyes beruházás ennek egy-egy állomása. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a mezőgazdaságot, valamint az élelmiszeripart az eddigieknél is stratégiaibb, fontosabb ágazatként kell kezelni. Az élelmiszeripar ugyanis azon kevés ágazatok közé tartozik, amelyek az idei esztendő első fél évében is fent tudta tartani növekedési ütemét.

Óriási hadiipari fejlesztések indulhatnak

A NATO által elvárt képességeket nemcsak fegyverzet vásárlása útján tudjuk teljesíteni, hanem jól végiggondolt hadiipari befektetések révén is – mondta Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos. Azt is elmondta, a fegyvergyárak Magyarországra települése nagy szenzációnak számít a szakmában, mint ahogyan az is érzékelhető, a magyar haderőfejlesztési program végrehajtása olyan elismerést hozott az elmúlt évek során, ami sok más ország számára is bevallottan követendő példát jelent.

A Rheinmetallal együttműködve, a gyártóüzemen túl, egy, a Lynxek és off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezetet is kialakítanak a Zalazone járműipari tesztpályán - erről pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt Zalaegerszegen. Palkovics László a ZalaZone Járműipari Tesztpályán tartott rendezvényen Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel közösen jelentette be, hogy mintegy 60 milliárd forintos beruházással épül meg a harcjárműveket gyártó üzem, melyhez tesztpálya is készül. A termelés 2023-tól indul el, a világ egyik legmodernebb hadiüzeme a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert foglalkoztat, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a mintegy 60 milliárd forintos beruházással megépülő, harcjárműveket gyártó üzem építésének bejelentésén Zalaegerszegen Forrás: MTI/Varga György

A héten derült ki az is, hogy a győri Rába is részt vehet a német–magyar együttműködésben készülő modern gyalogsági harcjárművek legyártásában. A csúcstechnológiájú fegyverrendszer előállításába cseh cégek is bekapcsolódnak, tovább mélyítve a két ország közötti hadiipari együttműködést. Részleteket ebben a cikkben olvashat.

Átadtak egy 8 milliárd forintból megvalósult nagyberuházást

Átadták az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávé töltő üzemét, a Hell Energy Coffee-t a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó határában. A beruházás nyolcmillliárd forintba került, amelyhez a kormány négymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. Az új, 11.880 négyzetméteres alapterületű, legkorszerűbb technológiával felszerelt üzem a jövőben helyet ad az aludobozos, tejalapú italok gyártásának. Az üzem elindításával a vállalat 50 új munkahelyet teremt az egyik leghátrányosabb régióban. Az első hazai alumínium dobozos tejeskávé üzemet Varga Mihály pénzügyminiszter adta át, aki beszédében hangsúlyozta: "A magyar gazdaságnak szüksége van olyan hazai cégekre, amelyek nemzetközileg is elismert márkát, magyar brandet képviselnek. Ha a 'magyar termék' kifejezésnek akkora rangot szerzünk. hogy az már önmagában biztosíték a piac számára, ebből minden magyar cég, így a teljes nemzetgazdaság is profitálhat" - mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter az átadáson Forrás: Hell Energy

A gazdaságot is védik a rendkívüli intézkedések

A kormány rendkívüli intézkedései az emberek egészsége mellett a gazdaságot is védik a koronavírustól - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kiskunfélegyházán, ahol versenyképesség-növelő támogatási okiratot adott át. A miniszter megerősítette, hogy
a kormány továbbra sem a munkanélküliség következményeit, hanem az elkerülését akarja finanszírozni. A fejlesztéseket ugyanakkor nem csak a foglalkoztatás fenntartása miatt nevezte fontosnak. A magyar vállalatok - mint mondta - a nemzetközi piacokon is versenyelőnyt szerezhetnek, ha a válságban nem leépítési kényszert, hanem lehetőséget látnak. A miniszter a rendezvényen a Félegyházi Pékség Kft.-nek nyújtott át támogatási okiratot, a sütőipari vállalat 649 milló forintból Magyarországon eddig ismeretlen gyártási technológiát valósít meg.

Dolgozó a Félegyházi Pékség Kft. kiskunfélegyházi üzemében a cég versenyképességi támogatásáról szóló szerződés átadásának napján, 2020. szeptember 7-én Forrás: MTI/Rosta Tibor

Gazdaságfejlesztésre fordítja az uniós források jelentős részét a kormány

Ötvenmilliárd eurónyi forrás áll Magyarország rendelkezésére a 2021-2027 közötti európai uniós költségvetési időszakban, ennek jelentős részét gazdaságfejlesztésre és innovációra, a magyarországi vállalkozások versenyképességének növelésére fordítják - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A támogatásoknak azt a célt kell szolgálniuk, hogy a vállalkozások mind szervezetileg, mind technológiailag meg tudjanak újulni és növelni tudják a termelékenységüket, versenyképességüket - tette hozzá.

Gazdasági együttműködés Bangladessel

Banglades a világ egyik legnépesebb országa, és az egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával is rendelkezik, "ez pedig megteremti az alapot arra, hogy egy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést hozzunk létre, amely magyar cégeknek megteremti a piacra lépés lehetőségét a dél-ázsiai országban" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Dakkában tárgyalt A. K. Abdul Momen bangladesi külügyminiszterrel. A tárcavezető bejelentette, hogy konzuli képviselet nyílik Dakkában. A miniszter szerint az együttműködés azért is jelentős, mert egy új világgazdasági rend jön éppen létre, hatalmas verseny van az országok és vállalatok között az egyre jobb pozíciókért. A magyar vállalatok számára fontos, hogy egy ilyen nagy, körülbelül 170 milliós piacon is meg tudjanak jelenni, Banglades számára pedig fontosak a technológiai fejlesztések, amelyeket a magyar vállalatok tudnak is biztosítani.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatója Dakkában Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Magyar cégek százmillió dolláros beruházásokat hajtanak végre Laoszban

Magyarország és Laosz megállapodott abban, hogy újabb kötött segélyhitellel indít programot, amelynek értelmében magyar cégek 100 millió dollárért beruházásokat hajtanak végre a délkelet-ázsiai országban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vientiánban tartott sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszterrel. Szijjártó látogatásán megnyitotta Magyarország konzuli képviseletét Vientiánban.

Bemutatták Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját

Magyarország élni kíván a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel, a technológiai változások nyertese kíván lenni - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetemen, ahol bemutatta az ország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiáját. Palkovics László azt mondta, a stratégia, amelynek kidolgozásában a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) több mint 250 tagszervezete ezernél több szakértővel vett rész, alapvetések, technológiai fókuszterületek, projektek kijelölésével fogalmazza meg, milyen tevékenység szükséges a megvalósításhoz. A stratégia elemei közül kiemelte a részvételt az automata, önvezető járművek fejlesztésében. Szavai szerint Magyarország ezen a területen már sokat tett, tesztpálya épült, oktatási-kutatási programok indultak el, és kutató központot is létrehoztak.

A Telekom Vanda nevű, magyarul beszélő mesterséges intelligencia alapú robotja védőmaszkban a Magyarország 2030-ig tartó időszakára szóló Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája ismertetésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

További támogatatások az e-autók vásárlásához

Palkovics László a MAN és a Porsche Hungária mobilitási konferenciáján beszélt arról, hogy a kormány elektromobilitás és alternatív megoldások terén alkalmazott ösztönzőinek egyike az elektromos meghajtású járművek vásárlását támogató program. Az erre legutóbb meghirdetett 5 milliárd forintos keret negyed óra alatt kimerült, ezért újabb 800 millió forintos kiegészítés érkezett ahhoz, de a miniszter szerint hasonló támogatási program kidolgozása zajlik.

Sikeres zöldkötvény-kibocsátás Japánban

Magyarország sikeresen bocsátott ki kötvényeket 500 millió eurónyi jenben a japán piacon - jelentette be Varga Mihály pénteken. A pénzügyminiszter elmondta, a kötvények harmada zöld kötvény, ezzel Magyarország az első szuverén kibocsátó, amely eredményesen lépett be Japánban a jenben denominált zöld kötvények piacára. A papírok úgynevezett szamuráj kötvények, az Államadósság Kezelő Központ 3 és 5 éves hagyományos, valamint 7 és 10 éves futamidejű zöld kötvényt bocsátott ki - ismertette Varga Mihály. A zöld kötvények futamideje a japán piacon hosszúnak számít, így a papírok népszerűsége azt bizonyítja, hogy a japán befektetők bíznak a magyar gazdaságban és klímavédelmi törekvéseiben.

Soha ennyien nem nyaraltak belföldön, mint idén

A belföld az új külföld, soha ennyien nem pihentek belföldön, mint ezen a nyáron - Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója ismertette a nyári számokat. Guller Zoltán szerint a nyári eredmény példa nélküli, ugyanis júliusban 1,2 millió, augusztusban pedig 1,5 millió magyar nyaralt hazánkban, utóbbi 300 ezerrel több az előző év azonos időszakához képest.

A kormány több száz milliárd forint támogatást nyújtott eddig a turizmus támogatására, összehangolt intézkedéssorozattal segítette az ágazatot, és számos lépést tett az itt dolgozó vállalkozások érdekében - erről Szentkirályi Alexandra beszélt. A kormányszóvivő elmondta, hogy az elmúlt években a turisztikai szektor a magyar gazdaság húzóágazata volt, komoly hozzáadott értéket nyújtott. A világjárvány márciusi kitörésekor ezért a kormány azonnal és nagyon határozottan lépett annak érdekében, hogy segítse az ágazat talpon maradását.

A keszthelyi Festetics-kastély és parkjának látképe Forrás: MTI/Varga György

51 milliárd euró jut a következő években fővároson kívüli kutatóközpontokra

A Pannon Egyetem, valamint a Mol és helyi cégek részvételével körforgásos gazdasági kompetencia központot, továbbá tudományos és innovációs parkot is létrehoznak Nagykanizsán - jelentette be a zalai városban az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László arról beszélt, hogy az állam, a felsőoktatás és az üzleti élet szereplőinek együttműködésére alakítják ki mintegy 5 milliárd forintos támogatással a nagykanizsai körforgásos gazdasági kompetencia központot. A kormánynak az a szándéka, hogy a Budapesten kívüli kutatóközpontokat is erősítse, erre "eddig Magyarországon soha nem látott összeget", 51 milliárd eurót biztosítanak a következő költségvetési ciklusban európai uniós forrásból - fogalmazott Palkovics László.

Már idén talpra állhat a kínai gazdaság

Miközben a világgazdaság egészének még néhány negyedévre szüksége van a tavaszi járvány előtti növekedési szintekhez való visszatérésre, Kína már az év végére teljesen talpra állhat. Az ázsiai óriás ugyanis már 2020 végére teljesen visszatérhet a tavaszi járvány előtti növekedési szintre, miközben a világgazdaság egészében erre még várni kell – áll egy szakértői elemzésben.

Története legrosszabb napját élte meg a héten a Tesla

Negatív rekordot állított be a héten kedden a Tesla, miután a vállalat részvénye 21,06 százalékos gyengüléssel fejezte be a kereskedést. Ilyen mértékű egynapos gyengülésre még soha nem volt példa Elon Musk cégének történetében. Az amerikai technológiai cégek körében a héten amúgy is egy több napon át tartó negatív korrekció zajlott. Mindazonáltal a Tesla még így is elképesztő felfutásban van. Idén eddig nagyjából 300 százalékos pluszban áll, a piaci értéke pedig meghaladja az olyan nemzetközi óriásokét, mint a Toyota vagy a Volkswagen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről