Kiderült, mennyit kerestek az elmúlt negyven évben az amerikai cégvezérek

amerikai százdolláros
Stack of hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint 1978 és 2019 között az S&P 500 részvényindex teljesítményét is könnyedén lehagyta az amerikai vezérigazgatók juttatásainak növekedése. Mindeközben egy átlagos dolgozó juttatásai szinte alig nőttek az elmúlt 40 évben.
Vágólapra másolva!

Az 1978 és 2019 között vizsgált időszakban az S&P 500 részvényindex 741 százalékkal emelkedett. Mindeközben viszont az amerikai cégvezetők éves juttatásai ennél sokkal lendületesebben, 1167 százalékkal növekedtek. Ezzel szemben egy átlagos amerikai dolgozó mindössze 13,7 százalékos növekedést tapasztalt 1978 és 2019 között – derül ki az Economic Policy Institute (EPI) napokban publikált kutatásából.

A jelentés egyébként történelmi távlatban a teljes juttatásokat vizsgálta (inflációval korrigálva), vagyis nem kizárólag a garantált munkabért. A juttatások körébe tartozik maga a fizetés, a részvénycsomag, valamint a bónuszok és a hosszú távú ösztönzők is.

Az amerikai vállalatok élvonalában, a vezető 350 cég körében, az átlagos vezérigazgató összesen 21,3 millió dollárt keresett 2019-ben, ami 14 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest.

Ezzel pedig egy átlagos vezérigazgató és egy átlagos dolgozó juttatásai között 320-szoros különbség volt.

Hatalmas különbségek vannak a cégvezetők és az átlagos dolgozók juttatásai között az USA-ban Forrás: Forrás: AFP/Image Source/Jose Pelaez

A kutatás hangsúlyozta, a vezérigazgatók juttatásainak kétharmadát a részvénycsomagok értékei teszik ki.

Vagyis egy-egy meghatározó amerikai cég vezetőjének éves jövedelme jelentős részben egyetlen tényezőn múlik: azon, hogy hogyan teljesít a vállalat a tőzsdén.

Mindeközben a készpénzben kifizetett vezetői juttatások mérete lényegében stagnált 2016 és 2019 között – 3,2 millió dollár körül mozgott az összeg.

A tavalyi év azonban történelmi esztendő volt az amerikai cégvezetők körében. Először fordult elő ugyanis, hogy egy nő volt a legnagyobb juttatást kapó vezérigazgató.

Az AMD vezetője, Lisa Su ugyanis összesen 58,5 millió dollárt keresett, aminek döntő részét az AMD erős tőzsdei emelkedésének köszönhette.

Olyannyira, hogy a teljes juttatási csomagból 53 millió dolláros értéket tettek ki a részvényjutalmak, 3 milliót a részvényopciók, és mindössze 1 milliót a konkrét fizetése – amit megtoltak még 1,2 millió dollárnyi teljesítményalapú bónusszal.