Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új lendületet vettek a tőzsdei részvénykibocsátások

sanghaji, sencseni tőzsde
A concerned Chinese investor reacts as he looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 29 March 2016. China's stocks fell for a second day on Tuesday (29 March 2016), paring this month's advance, as technology companies slumped and property developers extended losses amid concern new price-cooling measures will hit sales. The Shanghai Composite Index slid 1.28 percent. Poly Real Estate Group. dropped to the lowest level in a month, dragging down a gauge of developers. The ChiNext index of small-cap shares plunged the most in three weeks. The Hang Seng China Enterprises Index fell for a fourth day as trading resumed in Hong Kong after a two-day holiday. The nation's biggest cities including Shanghai and Shenzhen rolled out measures late last week to tame soaring real-estate prices. The moves may hurt investor sentiment, according to Partners Capital International. Developers have led the Shanghai gauge's 10 percent rebound from the January low.
Vágólapra másolva!
Komoly lendületet vettek a kínai és hongkongi részvénykibocsátások, miközben az amerikai és az európai vállalatok továbbra is kivárnak a tőzsdére lépésekkel. Az első félévben az ázsiai kibocsátások ráadásul a tavaszi leállások ellenére is növekedést mutattak a tavalyi év első hat hónapjához képest.
Vágólapra másolva!

Az idei év első félévében 29 százalékkal a nőtt a kínai kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO) száma 2019 első félévéhez képest.

A kibocsátásokkal bevont tőke mennyisége pedig 72 százalékos bővülést mutatott

– idézi a CNBC az EY adatait. Ázsia általában is sokkal erősebben teljesített az IPO-k terén, mint az USA és Európa, de Kína és Hongkong piacai még az ázsiai térségben is messze kiemelkednek.

Régiós szakadék

Jól mutatja az ázsiai előnyt, hogy míg az amerikai kontinensen az IPO-k száma 30 százalékkal csökkent, addig Európában 47 százalékos volt a zsugorodás. A bevont tőkemennyiség 30 és 48 százalékkal csökkent az utóbbi két térségben a megelőző év azonos időszakához képest.

Mindeközben az ázsiai csendes-óceáni térség egészében 2 százalékos volt a növekedés az első félévben, míg a bevont tőke mennyisége 56 százalékkal emelkedett.

Az EY szakértői szerint a háttérben az áll, hogy az ázsiai gazdaságok egyfelől sokkal ellenállóbbak voltak a járvány gazdasági hatásaival szemben, másfelől ezek az országok oldották föl az elsők között a korlátozásokat, vagyis a cégeknek is sokkal nagyobb mozgásterük volt.

Az ázsiai részvénykibocsátási aktivitás lenyomta a világot Forrás: Imaginechina/Xu Jingbai

Ehhez jön még, hogy az elmúlt időszakban több nagy kínai technológiai vállalat is másodlagos részvénykibocsátást hajtott végre Hongkongban, ami ugyancsak fölfelé húzta a régiós aktivitást. A múlt hónapban például a Netease nevű játékipari óriás lépett tőzsdére Hongkongban, 2,7 milliárd amerikai dollár értékű tőkebevonással.

Közben júniusban megkezdődött a kereskedés a JD.com e-kereskedelmi cég részvényeivel is a hongkongi börzén, amivel a kínai vállalat 3,87 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget szerzett a befektetőktől.

A következő időszakban pedig az is izgalmas lesz, hogy az amerikai-kínai konfliktus miatt hány kínai vállalat dönt úgy, hogy inkább a kínai vagy a hongkongi tőzsdét preferálja a Wall Street helyett.

Az év legnagyobb üzlete

Ezzel párhuzamosan viszont az Egyesült Államokban megtörtént az év eddigi legerősebb amerikai IPO-ja is. A Lemonade mobilalapú biztosítási cég ugyanis több mint duplájára növelte az árfolyamát a legelső kereskedési napján.

A vállalat részvényeivel csütörtökön indult meg a kereskedés, és napon belül 144 százalékos emelkedéssel érte el a csúcsát, majd a nap végére 139 százalékos pluszban zárt.

Ez azt jelenti, hogy a 29 dolláros IPO ár után 69,41 dolláron zárt a papír.

Egyedi IPO-sztorik hasítanak a Wall Streeten Forrás: AFP/2020 Getty Images/David Dee Delgado

Ezzel pedig a Lemonade az idei év eddigi legerősebb IPO-ját hozta össze, lenyomva az eddigi éllovas Inari Medicalt. Utóbbi május 22-én lépett tőzsdére, és 124 százalékot erősödött. A Lemonade azonban csak az amerikai cégek körében vezeti a mezőnyt a Wall Streeten. Június végén ugyanis a kínai Agora szoftvergyártó 145 százalékos emelkedéssel indította a kereskedést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről