A Boeing leállítja a 747-es gépek gyártását

Lockerbie
Egy Boeing 747 "Jumbo Jet" emelkedik a magasba Heathrow betonjáról
Vágólapra másolva!
A Boeing nemrég hivatalossá tette, hogy teljesen leállítják a 747-es repülőgépek gyártását.
Vágólapra másolva!

A legendás, évtizedek óta szolgálatban lévő 747-es ("Jumbo Jet") mellett a Boeing több típus gyártását is lassítani fogja. Ezek közé tartozik a több problémával is küszködő 737 Max. Minderre azután derült fény, hogy a vállalat 2,4 milliárdos veszteséget közölt legutóbbi negyedéves jelentésében.

Dave Calhoun, a Boeing vezetője elmondta, hogy a járvány továbbra is súlyos terhet ró a teljes szektorra, emiatt továbbra is nagyon rosszak a kilátások. A légitársaságok világszerte csökkentették a flottájuk létszámát, valamint lemondták vagy késleltették korábbi megrendeléseiket is.

Egy Boeing 747 "Jumbo Jet" emelkedik a magasba Heathrow betonjáról Forrás: Wikimedia Commons

Ebben a hónapban éppen a British Airways jelentette be, hogy visszavonultatják flottájukból a 747-es Beoingeket, amelyek az összes repülőgépük 10 százalékának felel meg. A légitársaság az utasszám jelentős csökkenésére hivatkozott. A British Airways mellett az Australian és a Qantas is visszavonultatta ezt a típust.

David Calhoun. a cég honlapján megjelentek szerint, a dolgozóknak írt levélben bejelentette: 2022-ben leáll a gyártás, és addig már nem vesznek fel új megrendelést

- írja a gyártás leállításának dátumáról az Airportal.

A vállalat szerint az utolsó szöget a koronavírus-járvány ütötte be a Jumbo Jet koporsójába, de a jelenlegi, kéthavonta egy példányos gyártási rátát nem csökkentik tovább.

A közlemény hangsúlyozza: az utolsó 747-es átadása után a belátható jövőben még folytatják a típus üzemeltetésének támogatását.

A Boeing szintén közölte, hogy a gazdasági nehézségek miatt már korábban bejelentett 16 ezres leépítésnél még nagyobbra kell készülniük.

Ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy ugyan az űrprogramjuk és a kormánnyal kötött szerződéseik adnak némi rövidtávú stabilitást, de ennek ellenére is alkalmazkodniuk kell a jelenleg kialakult piaci viszonyokhoz.